Співробітництво з програмою SIGMA у 2017 році

2017 рік ознаменувався 25-річчям програми ОЕСР / SIGMA, що є результатом успішного довгострокового партнерства між ОЕСР та ЄС. У цей період програма ОЕСР / SIGMA перетворилася на визнаний центр вдосконалення реалізації реформи публічної адміністрації (PAR) і працювала з більш ніж 30 країнами-партнерами, щоб допомогти їм створити професійні органи державної влади, ефективне фінансове управління та економічний розвиток. Найбільш активна співпраця спостерігається з Албанією, Алжиром, Вірменією, Азербайджаном, Боснією і Герцеговиною, Єгиптом, колишньою Югославською Республікою Македонією, Грузією, Йорданією, Косово, Ліваном, Молдовою, Чорногорією, Марокко, Сербією, Тунісом, Туреччиною та Україною).

Впродовж 2017 року НАДС за сприяння Представництва ЄС в Україні продовжено співпрацю з міжнародними експертами, зокрема експертами програми SIGMA та Дорадчою групою ЄС з питань реформи державного управління України (далі – Дорадча група ЄС) в рамках впровадження Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII та Стратегії реформування державного управління України на 2016 – 2020 роки, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 474-р «Деякі питання реформування державного управління України» (далі – Стратегія).

Заходи в Україні

На виконання доручення Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України від 26 січня 2017 року № 3118/0/1-17 НАДС було забезпечено проведення консультацій з Дорадчою групою ЄС в рамках п’ятого робочого візиту Дорадчої групи ЄС до України за напрямом реформування «Державна служба та управління людськими ресурсами» (31 січня – 02 лютого 2017 року).

У ході засідань було обговорено питання реформування державного управління та реалізації Стратегії. Разом з тим, експертами Дорадчої групи ЄС було представлено результати роботи у сфері реформування державної служби, реалізації Концепції запровадження посад фахівців з питань реформ та здійснення конкурсного відбору на посади державної служби (на основі останнього практичного досвіду та оцінки, здійсненої Дорадчою групою ЄС та програмою SIGMA). У ході заходу також було презентовано звіт за результатами проведення аналізу кількісного складу державних службовців країн-членів ЄС та України, а також представлено рекомендації Дорадчої групи ЄС щодо моніторингу чисельності державних службовців в Україні, що сприятиме підвищенню прозорості у сфері державної служби. Крім того, під час засідань було обговорено зміни до Закону України «Про державну службу» та ключові кроки запровадження в державних органах посад фахівців з питань реформ.

У робочих засіданнях взяли участь експерти Дорадчої групи ЄС Ансі Шанді, Угіс Сікс, Грегор Вірант експерт Групи Європейської Комісії з підтримки України Френк Пол, представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України, Державної служби статистики України, Державної фіскальної служби України, НАДС та Центру.

17-18 травня 2017 року з черговим візитом в Україні перебувала місія експертів програми SIGMA. Зокрема, 17 травня 2017 року у приміщенні НАДС у рамках роботи експертної місії було проведено робоче засідання з метою обговорення пропозицій програми SIGMA до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» від 23 березня 2017 року № 6227 та розгляду стану виконання Закону України «Про державну службу».

Під час засідання експертом програми SIGMA було надано пропозиції з питань здійснення оцінки доброчесності державних службовців, а також порядку визначення переможців конкурсу на зайняття вищих посад державної служби категорії «А».

У робочому засіданні також взяли участь представники НАДС та Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

18 травня 2017 року відбулась робоча зустріч Голови НАДС Костянтина Ващенка з головним радником програми SIGMA з питань організації та функціонування державної служби та державного управління Войцехом Зелінським, у ході якої було підбито підсумки експертної місії програми SIGMA щодо впровадження Закону України «Про державну службу», визначено основні досягнення та пріоритетні напрями реалізації реформи державної служби в Україні.

За результатами робочих зустрічей було узгоджено позиції сторін щодо посилення подальшого співробітництва НАДС та програми SIGMA у контексті реалізації нового законодавства про державну службу, а також реалізації Робочого плану програми SIGMA на січень 2017 року – червень 2018 року.

25 липня 2017 року у рамках експертної місії програми SIGMA до України відбулась робоча зустріч Голови НАДС Костянтина Ващенка з головним радником програми SIGMA з питань організації та функціонування державної служби та державного управління Войцеком Зелінським. Під час заходу було обговорено стан реалізації реформи державної служби, а також питання проведення оцінки стану справ у сфері державного управління.

У заході взяли участь представники НАДС, Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу та Представництва Європейського Союзу в Україні.

Варто зазначити, що у другому півріччі 2017 року НАДС спільно з програмою SIGMA було реалізовано ряд заходів у рамках підготовки до проведення комплексної оцінки стану справ у системі державного управління України, що передбачено Стратегією, зокрема:

- Робочу зустріч Голови НАДС Костянтина Ващенка з головним радником програми SIGMA з питань державної служби та управління людськими ресурсами Войцехом Зелінським (9 жовтня 2017 року), у ході якої було обговорено питання здійснення оцінки стану справ у сфері державного управління в контексті підготовки до проведення конференції “Реформа державного управління в Україні: здійснення оцінки стану справ, досягнення та виклики”.

- Конференцію “Реформа державного управління в Україні: здійснення оцінки стану справ, досягнення та виклики” (16 – 17 листопада 2017 року), з метою обговорення прогресу у реформуванні державного управління України, а також основних завдань та викликів, які стоять перед Українською стороною у цьому процесі.

Конференція стала формальним початком здійснення повної і глибокої оцінки стану справ у системі державного управління за участі програми SIGMA, результати якої будуть оприлюднені у липні 2018 року та дозволять оновити завдання та заходи вищезгаданої Стратегії.

У рамках панельних дискусій учасники конференції обговорили досягнення та виклики у впровадженні реформи державного управління в Україні. Крім того, були презентовані Принципи державного управління програми SIGMA, представлені основні підходи та окреслені технічні аспекти проведення майбутньої оцінки державного управління в Україні.

Участь у конференції взяли представники Кабінету Міністрів України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Апарату Верховної Ради України, народні депутати України, офіційні представники дипломатичного корпусу, представники міністерств, центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, Сторони ЄС, програми SIGMA, представники громадянського суспільства, експертного середовища та міжнародних організацій.

- Тренінг з роботи в Інформаційній системі реформи державного управління (PAR.IS) для державних службовців, які будуть залучені до процесу надання необхідної інформації в рамках проведення майбутньої оцінки державного управління в Україні програмою SIGMA (30 листопада 2017 року).

Метою тренінгу було ознайомлення представників міністерств, інших органів державної влади, що відповідають за реалізацію Стратегії із системою PAR.IS (системою збору даних) та набуття ними практичних знань, умінь і навичок роботи із цією системою, а також ознайомлення з процедурою проведення оцінки стану реформування державного управління в Україні у 2018 році відповідно до Принципів державного управління програми SIGMA.

- Семінар з моніторингу та звітування щодо реформи державного управління для представників органів державної влади України, відповідальних за моніторинг Плану заходів з реалізації Стратегії реформування державного управління України на 2016 - 2020 роки (05 грудня 2017 року).

Під час семінару експертами програми SIGMA було представлено пропозиції щодо організації належного моніторингу та звітності, визначено структуру та формат наступного звіту щодо реалізації реформи державного управління в Україні.

Заходи за кордоном

20 червня 2017 року у рамках співробітництва з програмою SIGMA у м. Париж (Французька Республіка) за участю представника НАДС відбулось робоче засідання з метою ознайомлення з методологією, процесом та порядком здійснення оцінки державного управління в Україні, а також обговорення поточної ситуації реформування державного управління та системи управління людськими ресурсами на державній службі.

13 – 14 грудня 2017 року Голова НАДС Костянтин Ващенко у складі української делегації на чолі з Міністром Кабінету Міністрів України Олександром Саєнком взяв участь у роботі Міністерської конференції програми SIGMA “Належне державне управління для громадян та бізнесу” у м. Париж (Французька Республіка). Конференцію організовано з метою обговорення питань проведення економічних реформ та створення конкурентного середовища для бізнесу шляхом належного врядування, покращення надання державних послуг і забезпечення доступу до незалежного та неупередженого правосуддя.

Допомога програми ОЕСР / SIGMA у сфері реформи системи державного управління надається шляхом:

  • здійснення аналізу адміністративних структур;
  • розробки та впровадженні реформ адміністративної системи;
  • здійснення аналізу запропонованих законопроектів та програм;
  • організації навчання та обміну інформацією;
  • підготовки планів технічної допомоги.

ФОТОГАЛЕРЕЯ міжнародної конференції «Реформа державного управління в Україні: здійснення оцінки стану справ, досягнення та виклики», 16-17 листопада 2017 року.

ФОТОГАЛЕРЕЯ тренінгу щодо системи PAR.IS, 30 листопада 2017 року.

Посилання на висвітлення міжнародної конференції у ЗМІ

Семінар з моніторингу та звітування щодо реформи державного управління для представників органів державної влади України 05.12.2017

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини

Співробітництво з програмою SIGMA у 2017 році

2017 рік ознаменувався 25-річчям програми ОЕСР / SIGMA, що є результатом успішного довгострокового партнерства між ОЕСР та ЄС. У цей період програма ОЕСР / SIGMA перетворилася на визнаний центр вдосконалення реалізації реформи публічної адміністрації (PAR) і працювала з більш ніж 30 країнами-партнерами, щоб допомогти їм створити професійні органи державної влади, ефективне фінансове управління та економічний розвиток. Найбільш активна співпраця спостерігається з Албанією, Алжиром, Вірменією, Азербайджаном, Боснією і Герцеговиною, Єгиптом, колишньою Югославською Республікою Македонією, Грузією, Йорданією, Косово, Ліваном, Молдовою, Чорногорією, Марокко, Сербією, Тунісом, Туреччиною та Україною).

Впродовж 2017 року НАДС за сприяння Представництва ЄС в Україні продовжено співпрацю з міжнародними експертами, зокрема експертами програми SIGMA та Дорадчою групою ЄС з питань реформи державного управління України (далі – Дорадча група ЄС) в рамках впровадження Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII та Стратегії реформування державного управління України на 2016 – 2020 роки, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 474-р «Деякі питання реформування державного управління України» (далі – Стратегія).

Заходи в Україні

На виконання доручення Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України від 26 січня 2017 року № 3118/0/1-17 НАДС було забезпечено проведення консультацій з Дорадчою групою ЄС в рамках п’ятого робочого візиту Дорадчої групи ЄС до України за напрямом реформування «Державна служба та управління людськими ресурсами» (31 січня – 02 лютого 2017 року).

У ході засідань було обговорено питання реформування державного управління та реалізації Стратегії. Разом з тим, експертами Дорадчої групи ЄС було представлено результати роботи у сфері реформування державної служби, реалізації Концепції запровадження посад фахівців з питань реформ та здійснення конкурсного відбору на посади державної служби (на основі останнього практичного досвіду та оцінки, здійсненої Дорадчою групою ЄС та програмою SIGMA). У ході заходу також було презентовано звіт за результатами проведення аналізу кількісного складу державних службовців країн-членів ЄС та України, а також представлено рекомендації Дорадчої групи ЄС щодо моніторингу чисельності державних службовців в Україні, що сприятиме підвищенню прозорості у сфері державної служби. Крім того, під час засідань було обговорено зміни до Закону України «Про державну службу» та ключові кроки запровадження в державних органах посад фахівців з питань реформ.

У робочих засіданнях взяли участь експерти Дорадчої групи ЄС Ансі Шанді, Угіс Сікс, Грегор Вірант експерт Групи Європейської Комісії з підтримки України Френк Пол, представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України, Державної служби статистики України, Державної фіскальної служби України, НАДС та Центру.

17-18 травня 2017 року з черговим візитом в Україні перебувала місія експертів програми SIGMA. Зокрема, 17 травня 2017 року у приміщенні НАДС у рамках роботи експертної місії було проведено робоче засідання з метою обговорення пропозицій програми SIGMA до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» від 23 березня 2017 року № 6227 та розгляду стану виконання Закону України «Про державну службу».

Під час засідання експертом програми SIGMA було надано пропозиції з питань здійснення оцінки доброчесності державних службовців, а також порядку визначення переможців конкурсу на зайняття вищих посад державної служби категорії «А».

У робочому засіданні також взяли участь представники НАДС та Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

18 травня 2017 року відбулась робоча зустріч Голови НАДС Костянтина Ващенка з головним радником програми SIGMA з питань організації та функціонування державної служби та державного управління Войцехом Зелінським, у ході якої було підбито підсумки експертної місії програми SIGMA щодо впровадження Закону України «Про державну службу», визначено основні досягнення та пріоритетні напрями реалізації реформи державної служби в Україні.

За результатами робочих зустрічей було узгоджено позиції сторін щодо посилення подальшого співробітництва НАДС та програми SIGMA у контексті реалізації нового законодавства про державну службу, а також реалізації Робочого плану програми SIGMA на січень 2017 року – червень 2018 року.

25 липня 2017 року у рамках експертної місії програми SIGMA до України відбулась робоча зустріч Голови НАДС Костянтина Ващенка з головним радником програми SIGMA з питань організації та функціонування державної служби та державного управління Войцеком Зелінським. Під час заходу було обговорено стан реалізації реформи державної служби, а також питання проведення оцінки стану справ у сфері державного управління.

У заході взяли участь представники НАДС, Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу та Представництва Європейського Союзу в Україні.

Варто зазначити, що у другому півріччі 2017 року НАДС спільно з програмою SIGMA було реалізовано ряд заходів у рамках підготовки до проведення комплексної оцінки стану справ у системі державного управління України, що передбачено Стратегією, зокрема:

- Робочу зустріч Голови НАДС Костянтина Ващенка з головним радником програми SIGMA з питань державної служби та управління людськими ресурсами Войцехом Зелінським (9 жовтня 2017 року), у ході якої було обговорено питання здійснення оцінки стану справ у сфері державного управління в контексті підготовки до проведення конференції “Реформа державного управління в Україні: здійснення оцінки стану справ, досягнення та виклики”.

- Конференцію “Реформа державного управління в Україні: здійснення оцінки стану справ, досягнення та виклики” (16 – 17 листопада 2017 року), з метою обговорення прогресу у реформуванні державного управління України, а також основних завдань та викликів, які стоять перед Українською стороною у цьому процесі.

Конференція стала формальним початком здійснення повної і глибокої оцінки стану справ у системі державного управління за участі програми SIGMA, результати якої будуть оприлюднені у липні 2018 року та дозволять оновити завдання та заходи вищезгаданої Стратегії.

У рамках панельних дискусій учасники конференції обговорили досягнення та виклики у впровадженні реформи державного управління в Україні. Крім того, були презентовані Принципи державного управління програми SIGMA, представлені основні підходи та окреслені технічні аспекти проведення майбутньої оцінки державного управління в Україні.

Участь у конференції взяли представники Кабінету Міністрів України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Апарату Верховної Ради України, народні депутати України, офіційні представники дипломатичного корпусу, представники міністерств, центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, Сторони ЄС, програми SIGMA, представники громадянського суспільства, експертного середовища та міжнародних організацій.

- Тренінг з роботи в Інформаційній системі реформи державного управління (PAR.IS) для державних службовців, які будуть залучені до процесу надання необхідної інформації в рамках проведення майбутньої оцінки державного управління в Україні програмою SIGMA (30 листопада 2017 року).

Метою тренінгу було ознайомлення представників міністерств, інших органів державної влади, що відповідають за реалізацію Стратегії із системою PAR.IS (системою збору даних) та набуття ними практичних знань, умінь і навичок роботи із цією системою, а також ознайомлення з процедурою проведення оцінки стану реформування державного управління в Україні у 2018 році відповідно до Принципів державного управління програми SIGMA.

- Семінар з моніторингу та звітування щодо реформи державного управління для представників органів державної влади України, відповідальних за моніторинг Плану заходів з реалізації Стратегії реформування державного управління України на 2016 - 2020 роки (05 грудня 2017 року).

Під час семінару експертами програми SIGMA було представлено пропозиції щодо організації належного моніторингу та звітності, визначено структуру та формат наступного звіту щодо реалізації реформи державного управління в Україні.

Заходи за кордоном

20 червня 2017 року у рамках співробітництва з програмою SIGMA у м. Париж (Французька Республіка) за участю представника НАДС відбулось робоче засідання з метою ознайомлення з методологією, процесом та порядком здійснення оцінки державного управління в Україні, а також обговорення поточної ситуації реформування державного управління та системи управління людськими ресурсами на державній службі.

13 – 14 грудня 2017 року Голова НАДС Костянтин Ващенко у складі української делегації на чолі з Міністром Кабінету Міністрів України Олександром Саєнком взяв участь у роботі Міністерської конференції програми SIGMA “Належне державне управління для громадян та бізнесу” у м. Париж (Французька Республіка). Конференцію організовано з метою обговорення питань проведення економічних реформ та створення конкурентного середовища для бізнесу шляхом належного врядування, покращення надання державних послуг і забезпечення доступу до незалежного та неупередженого правосуддя.

Допомога програми ОЕСР / SIGMA у сфері реформи системи державного управління надається шляхом:

  • здійснення аналізу адміністративних структур;
  • розробки та впровадженні реформ адміністративної системи;
  • здійснення аналізу запропонованих законопроектів та програм;
  • організації навчання та обміну інформацією;
  • підготовки планів технічної допомоги.

ФОТОГАЛЕРЕЯ міжнародної конференції «Реформа державного управління в Україні: здійснення оцінки стану справ, досягнення та виклики», 16-17 листопада 2017 року.

ФОТОГАЛЕРЕЯ тренінгу щодо системи PAR.IS, 30 листопада 2017 року.

Посилання на висвітлення міжнародної конференції у ЗМІ

Семінар з моніторингу та звітування щодо реформи державного управління для представників органів державної влади України 05.12.2017

Актуально? Розкажіть друзям!

  • Інструмент інституціональної розбудови Twinning

    Twinning (англ. twins — близнюки) — інструмент інституціональної розбудови, у рамках якого відбувається співпраця на рівні державних службовців аналогічних органів державної влади країн-членів ЄС та України. Інструмент Twinning передбачає надання довгострокової допомоги (період підготовки проєкту Twinning в середньому складає 1–1,5 роки, а період реалізації 1–3 роки) з метою впровадження елементів державного управління, необхідних для адаптації національного законодавства до норм та стандартів ЄС. Нормативно-правова база Механізм використання інструменту Twinning в Україні Рекомендації ініціаторам проєктів Twinning Twinning є особливою формою технічної допомоги, у рамках якої відбувається співпраця між органами державної влади та аналогічними державними інституціями держав-членів ЄС, спрямованою на досягнення спільними зусиллями поставлених цілей. Довідково: у 1998 році інструмент Twinning було запропоновано Європейською Комісією для країн-кандидатів на вступ до ЄС для підтримки…
  • Інструмент інституціональної розбудови TAIEX

    TAIEX (Technical Assistance Information Exchange) – це інструмент короткострокової технічної допомоги та обміну інформацією, що надається Європейською Комісією з метою розбудови інституціональної спроможності, наближення та імплементації національного законодавства до законодавства Європейського Союзу (acquis communautaire), а…
  • Загальна інформація про НАТО

    НАТО (NATO – North Atlantic Treaty Organisation) – Організація Північноатлантичного договору – міжнародна організація, створена 4 квітня 1949 року для колективної оборони країн Західної Європи та Північної Америки згідно з принципами 51 статті Статуту ООН.
    Детальніше

CAF

Загальна схема оцінювання (CAF) – це система управління якістю, розроблена на основі Моделі досконалості Європейського фонду управління якістю (EFQM), який є ефективним інструментом удосконалення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Станом на 2021 рік система управління якістю, створена відповідно до вимог Загальної схеми оцінювання (CAF), ефективно функціонує в 4160 організаціях із 59 країн світу.
Детальніше

Функціональне обстеження

Аналіз діяльності органу державної влади проводиться шляхом функціонального обстеження. Функціональне обстеження – це аналітична методика оцінки ефективності діяльності органів виконавчої влади, яка є інструментом аналізу функцій та оцінки ефективності управлінської діяльності органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів.
Детальніше

Громадянські компетентності на державній службі

Формування громадянської компетентності є нагальною потребою сучасності. Під громадянською компетентністю розуміють здатність людини активно, відповідально й ефективно реалізовувати громадянські права та обов’язки з метою розвитку демократичного громадянського суспільства адже якість демократії і визначається рівнем компетентності громадян.
Детальніше