Основні досягнення у 2017 році

Засідання Робочої групи (Панелі) «Реформа державного управління»

  • 16-17 березня 2017 року в Україні проведено Дванадцяте засідання Робочої групи (Панелі) «Реформа державного управління» Тематичної платформи № 1 «Демократія, належне врядування та стабільність» ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство»

Захід організовано Європейською службою зовнішньої діяльності спільно з НАДС як координатором Сфери 4 «Ефективне управління технічною допомогою» Робочої групи (Панелі), у якій Україна є країною-лідером з 2012 року, та Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Під час засідання було обговорено основні результати реалізації Робочої програми Панелі у 2016 році, визначено пріоритети подальшого співробітництва на 2017 рік у контексті підготовки до проведення Саміту Східного партнерства, що відбудеться у листопаді 2017 року у м. Брюссель (Королівство Бельгія), та закладатиме основу співробітництва в рамках Східного партнерства на наступний звітний період. Крім того, у ході заходу було представлено досвід країн-членів ЄС та країн ініціативи ЄС «Східне партнерство» щодо проведення реформи державного управління, зокрема українською стороною було визначено пріоритети та завдання реформи державного управління на 2016–2020 роки, презентовано нову редакцію Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та основні досягнення в рамках впровадження Закону України «Про державну службу».

Участь у заході взяли представники Європейської служби зовнішньої діяльності, державних установ країн-членів ЄС та країн ініціативи ЄС «Східне партнерство», експерти програми SIGMA, представники посольств країн-членів ЄС в Україні, Платформи громадянського суспільства в країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство» та інші.

  • 03-04 жовтня 2017 року взято участь у Тринадцятому засіданні Робочої групи (Панелі) «Реформа державного управління» Тематичної платформи № 1 «Демократія, належне врядування та стабільність» у рамках ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство» (м. Таллінн, Естонська Республіка).

Під час першого дня заходу представниками країн-лідерів чотирьох сфер Панелі було розглянуто основні досягнення у рамках реалізації Робочої програми, а також представлено основні заходи, заплановані до кінця 2017 року в контексті підготовки до проведення П’ятого Саміту Східного партнерства. 04 жовтня 2017 року представники делегації України взяли участь у конференції з обговорення питання співробітництва у сфері електронного врядування “E-Partnership”.

Крім того, впродовж 2017 року відбулись наступні комунікативні заходи за кордоном:

  • Семінар «Розробка та управління базами даних у системі державної служби» (19–22 квітня 2017 року, м. Баку, Азербайджанська Республіка).

Захід організовано з метою обміну досвідом щодо реформи державного управління та інноваційних підходів в управлінні людськими ресурсами, а також ознайомлення з практиками країн ініціативи ЄС «Східне партнерство» стосовно впровадження державних електронних послуг та баз даних щодо управління людськими ресурсами на державній службі.

  • Міжнародний семінар «Сертифікація державних службовців: виклики та перспективи» (20 жовтня 2017 року, м. Баку, Азербайджанська Республіка).

Разом з тим, у 2017 році в рамках співробітництва з ініціативою ЄС «Східне партнерство» за підтримки Робочої групи (Панелі) «Реформа державного управління» було організовано проведення 4 комунікативних заходів:

  • 01–02 червня 2017 року відбувся дводенний тренінг «Побудова професійної, сталої та політично неупередженої державної служби: роль трансформаційного лідерства та організаційної культури».

Захід було організовано з метою обміну досвідом та розвитку управлінського потенціалу представників вищого корпусу державної служби та їх лідерських компетентностей у сфері управління інноваціями і змінами для виконання ними провідної ролі у реформуванні системи управління персоналом у державних органах, а також для виконання управлінських функцій лідерства та менеджменту.

У тренінгу взяли участь керівники та заступники керівників центральних органів виконавчої влади, голови районних державних адміністрацій, представники вищих навчальних закладів України, що здійснюють підготовку магістрів в галузі знань «Публічне управління та адміністрування», а також представники органів державної влади та навчальних установ держав-членів ЄС та країн ініціативи ЄС «Східне партнерство».

  • 07–08 вересня 2017 року проведено дводенний семінар «Професіоналізація служби в органах місцевого самоврядування в контексті реформування державного управління та децентралізації влади».

Захід організовано з метою здійснення обміну досвідом та обговорення сучасних завдань і викликів, пов’язаних із реформуванням державного управління, децентралізацією влади, підвищенням ролі та професіоналізації органів місцевого самоврядування країн-членів ЄС та країн ініціативи ЄС «Східне партнерство».

У заході взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, Асоціації міст України, Української асоціації районних та обласних рад, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, голови міських, сільських, селищних рад і об’єднаних територіальних громад України, представники країн-членів ЄС та країн ініціативи ЄС «Східне партнерство», міжнародних проектів та організацій.

  • 21–22 вересня 2017 року в місті Одеса відбулися ІХ щорічні Рішельєвські академічні читання на тему: «Професійна підготовка та розвиток державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування: виклики, завдання, перспективи».

Головною метою Рішельєвських академічних читань було обговорення актуальних питань і практик реформування та оновлення системи професійної підготовки та розвитку державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування в країнах-членах ЄС та країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство» відповідно до сучасних вимог державного управління та державної служби.

У заході взяли участь представники центральних органів державної влади та вищих навчальних закладів країн ініціативи ЄС «Східне партнерство», представники країн-членів ЄС та міжнародних організацій, посадові особи Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Апарату Верховної Ради України, керівники служб управління персоналом міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, вищих навчальних закладів, які здійснюють підготовку магістрів у галузі знань «Публічне управління та адміністрування», центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, інститутів громадянського суспільства, міжнародні та вітчизняні експерти.

  • 07–08 грудня 2017 року відбулася Щорічна регіональна конференція з питань інституційної розбудови.

Захід організовано НАДС та Адміністративним офісом програми Twinning в Україні з метою здійснення обміну досвідом щодо ефективного впровадження і використання інструментів інституціональної розбудови Twinning, TAIEX, програми SIGMA, ознайомлення з основними новаціями та правовими засадами реалізації проектів Twinning, обговорення кращих практик впровадження основних реформ у сфері державного управління шляхом залучення міжнародної технічної допомоги в державах-членах ЄС і країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство».

У конференції взяли участь представники Європейської Комісії, Представництва Європейського Союзу в Україні, посольств країн-членів ЄС в Україні, представники органів державної влади та координатори впровадження інструментів Twinning і ТАІЕХ в країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство», постійні радники та керівники діючих проектів Twinning в Україні, представники інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій та проектів.

 

Додатково:

у рамках співробітництва з ініціативою ЄС «Східне партнерство» НАДС було розроблено низку інформаційно-аналітичних та методичних матеріалів з питань реформування державної служби та її адаптації до стандартів ЄС, зокрема:

  • брошуру «Місцеве самоврядування в країнах Східного партнерства»;
  • посібник «Професійний розвиток державних службовців в країнах Східного партнерства: результати порівняльного дослідження реформи державної служби»;
  • посібник «Державна служба країн Східного партнерства»;
  • робочий зошит учасника тренінгу «Побудова професійної, сталої та політично неупередженої державної служби: роль трансформаційного лідерства та організаційної культури».

Relevant? Tell your friends

Subscribe newsletter

Основні досягнення у 2017 році

Засідання Робочої групи (Панелі) «Реформа державного управління»

  • 16-17 березня 2017 року в Україні проведено Дванадцяте засідання Робочої групи (Панелі) «Реформа державного управління» Тематичної платформи № 1 «Демократія, належне врядування та стабільність» ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство»

Захід організовано Європейською службою зовнішньої діяльності спільно з НАДС як координатором Сфери 4 «Ефективне управління технічною допомогою» Робочої групи (Панелі), у якій Україна є країною-лідером з 2012 року, та Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Під час засідання було обговорено основні результати реалізації Робочої програми Панелі у 2016 році, визначено пріоритети подальшого співробітництва на 2017 рік у контексті підготовки до проведення Саміту Східного партнерства, що відбудеться у листопаді 2017 року у м. Брюссель (Королівство Бельгія), та закладатиме основу співробітництва в рамках Східного партнерства на наступний звітний період. Крім того, у ході заходу було представлено досвід країн-членів ЄС та країн ініціативи ЄС «Східне партнерство» щодо проведення реформи державного управління, зокрема українською стороною було визначено пріоритети та завдання реформи державного управління на 2016–2020 роки, презентовано нову редакцію Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та основні досягнення в рамках впровадження Закону України «Про державну службу».

Участь у заході взяли представники Європейської служби зовнішньої діяльності, державних установ країн-членів ЄС та країн ініціативи ЄС «Східне партнерство», експерти програми SIGMA, представники посольств країн-членів ЄС в Україні, Платформи громадянського суспільства в країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство» та інші.

  • 03-04 жовтня 2017 року взято участь у Тринадцятому засіданні Робочої групи (Панелі) «Реформа державного управління» Тематичної платформи № 1 «Демократія, належне врядування та стабільність» у рамках ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство» (м. Таллінн, Естонська Республіка).

Під час першого дня заходу представниками країн-лідерів чотирьох сфер Панелі було розглянуто основні досягнення у рамках реалізації Робочої програми, а також представлено основні заходи, заплановані до кінця 2017 року в контексті підготовки до проведення П’ятого Саміту Східного партнерства. 04 жовтня 2017 року представники делегації України взяли участь у конференції з обговорення питання співробітництва у сфері електронного врядування “E-Partnership”.

Крім того, впродовж 2017 року відбулись наступні комунікативні заходи за кордоном:

  • Семінар «Розробка та управління базами даних у системі державної служби» (19–22 квітня 2017 року, м. Баку, Азербайджанська Республіка).

Захід організовано з метою обміну досвідом щодо реформи державного управління та інноваційних підходів в управлінні людськими ресурсами, а також ознайомлення з практиками країн ініціативи ЄС «Східне партнерство» стосовно впровадження державних електронних послуг та баз даних щодо управління людськими ресурсами на державній службі.

  • Міжнародний семінар «Сертифікація державних службовців: виклики та перспективи» (20 жовтня 2017 року, м. Баку, Азербайджанська Республіка).

Разом з тим, у 2017 році в рамках співробітництва з ініціативою ЄС «Східне партнерство» за підтримки Робочої групи (Панелі) «Реформа державного управління» було організовано проведення 4 комунікативних заходів:

  • 01–02 червня 2017 року відбувся дводенний тренінг «Побудова професійної, сталої та політично неупередженої державної служби: роль трансформаційного лідерства та організаційної культури».

Захід було організовано з метою обміну досвідом та розвитку управлінського потенціалу представників вищого корпусу державної служби та їх лідерських компетентностей у сфері управління інноваціями і змінами для виконання ними провідної ролі у реформуванні системи управління персоналом у державних органах, а також для виконання управлінських функцій лідерства та менеджменту.

У тренінгу взяли участь керівники та заступники керівників центральних органів виконавчої влади, голови районних державних адміністрацій, представники вищих навчальних закладів України, що здійснюють підготовку магістрів в галузі знань «Публічне управління та адміністрування», а також представники органів державної влади та навчальних установ держав-членів ЄС та країн ініціативи ЄС «Східне партнерство».

  • 07–08 вересня 2017 року проведено дводенний семінар «Професіоналізація служби в органах місцевого самоврядування в контексті реформування державного управління та децентралізації влади».

Захід організовано з метою здійснення обміну досвідом та обговорення сучасних завдань і викликів, пов’язаних із реформуванням державного управління, децентралізацією влади, підвищенням ролі та професіоналізації органів місцевого самоврядування країн-членів ЄС та країн ініціативи ЄС «Східне партнерство».

У заході взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, Асоціації міст України, Української асоціації районних та обласних рад, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, голови міських, сільських, селищних рад і об’єднаних територіальних громад України, представники країн-членів ЄС та країн ініціативи ЄС «Східне партнерство», міжнародних проектів та організацій.

  • 21–22 вересня 2017 року в місті Одеса відбулися ІХ щорічні Рішельєвські академічні читання на тему: «Професійна підготовка та розвиток державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування: виклики, завдання, перспективи».

Головною метою Рішельєвських академічних читань було обговорення актуальних питань і практик реформування та оновлення системи професійної підготовки та розвитку державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування в країнах-членах ЄС та країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство» відповідно до сучасних вимог державного управління та державної служби.

У заході взяли участь представники центральних органів державної влади та вищих навчальних закладів країн ініціативи ЄС «Східне партнерство», представники країн-членів ЄС та міжнародних організацій, посадові особи Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Апарату Верховної Ради України, керівники служб управління персоналом міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, вищих навчальних закладів, які здійснюють підготовку магістрів у галузі знань «Публічне управління та адміністрування», центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, інститутів громадянського суспільства, міжнародні та вітчизняні експерти.

  • 07–08 грудня 2017 року відбулася Щорічна регіональна конференція з питань інституційної розбудови.

Захід організовано НАДС та Адміністративним офісом програми Twinning в Україні з метою здійснення обміну досвідом щодо ефективного впровадження і використання інструментів інституціональної розбудови Twinning, TAIEX, програми SIGMA, ознайомлення з основними новаціями та правовими засадами реалізації проектів Twinning, обговорення кращих практик впровадження основних реформ у сфері державного управління шляхом залучення міжнародної технічної допомоги в державах-членах ЄС і країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство».

У конференції взяли участь представники Європейської Комісії, Представництва Європейського Союзу в Україні, посольств країн-членів ЄС в Україні, представники органів державної влади та координатори впровадження інструментів Twinning і ТАІЕХ в країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство», постійні радники та керівники діючих проектів Twinning в Україні, представники інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій та проектів.

 

Додатково:

у рамках співробітництва з ініціативою ЄС «Східне партнерство» НАДС було розроблено низку інформаційно-аналітичних та методичних матеріалів з питань реформування державної служби та її адаптації до стандартів ЄС, зокрема:

  • брошуру «Місцеве самоврядування в країнах Східного партнерства»;
  • посібник «Професійний розвиток державних службовців в країнах Східного партнерства: результати порівняльного дослідження реформи державної служби»;
  • посібник «Державна служба країн Східного партнерства»;
  • робочий зошит учасника тренінгу «Побудова професійної, сталої та політично неупередженої державної служби: роль трансформаційного лідерства та організаційної культури».

Relevant? Tell your friends

  • Twinning Institutional Building Instrument

    Twinning is a form of direct technical co-operation between public administrations and mandated bodies of the EU Member States and government authorities of Ukraine that transfers know-how and best practices between public administrations of the EU Member States and their Ukrainian counterparts.
    Read more...
  • TAIEX Institutional Building Instrument

    TAIEX is the Technical Assistance and Information Exchange instrument of the European Commission, which is provided for the purpose of building institutional capacity, approximation and implementation of national legislation to the legislation of the European Union (acquis communautaire), as well as its further effective application.
    Read more...
  • General Information on NATO

    NATO (North Atlantic Treaty Organization) – is an international organization founded on April 4, 1949 in response to collective defense of Western Europe countries and North America according to the principles of Article 51 of the UN Charter.
    Read more...

CAF

The Common Assessment Framework (CAF) – is an easy-to-use, free tool to assist public-sector organisations across Europe in using quality management techniques to improve their performance. The CAF is a Total Quality Management (TQM) tool which is inspired by the major Total Quality models in general, and by the Excellence Model of the European Foundation for Quality Management (EFQM) in particular. It is especially designed for public-sector organisations, taking into account their characteristics. As of 2021, the quality management system, created in accordance with the requirements of the Common Assessment Framework (CAF), is effectively functioning in 4160 organizations from 59 countries of the world.
Read more...

Functional survey

The analysis of the activity of the government authority is carried out by means of a functional survey. Functional survey is an analytical technique for assessing the effectiveness of executive authorities activities, which is a tool for analyzing the functions and assessing the effectiveness of the management activities of executive authorities and their structural subdivisions.
Read more...

Gender equality in civil service

The National Agency of Ukraine on Civil Service (hereinafter - NAUCS) implements a number of measures to ensure equal rights and opportunities for women and men and to overcome all forms of discrimination based on gender. Subpoint 7 of paragraph 1 of Article 4 of the Law of Ukraine “On Civil Service” as of December 10, 2015 No. 889-VIII defines that one of the principles of civil service is to ensure equal access to civil service, that is, the prohibition of all forms and manifestations of discrimination, the absence of unreasonable restrictions or providing unjustified advantages to certain categories of citizens during entry and completion of civil service.
Read more...

Civil competence in the civil service

The formation of civil competence is an urgent need of the present. Civil competence is understood as a person’s ability to exercise civil rights and duties actively, responsibly and effectively with the aim of developing a democratic civil society, as the quality of democracy is determined by the level of citizens’ competence.
Read more...