Співробітництво з програмою SIGMA у 2018 році

Національним агентством України з питань державної служби (далі – НАДС) спільно з програмою SIGMA впродовж 2018 року було реалізовано ряд заходів з питань підготовки до проведення повної і глибокої оцінки стану справ у системі державного управління України, зокрема:

  • Експертна місія програми SIGMA (19–22 лютого).

Захід було організовано спільно Секретаріатом Кабінету Міністрів України, програмою SIGMA, НАДС та Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу (далі - Центр) з метою встановлення та уточнення інформації, необхідної для проведення оцінки стану справ у системі державного управління України.

У ході заходу було здійснено збір інформації, необхідної для проведення оцінки стану справ у системі державного управління, у тому числі надано відповіді і роз’яснення щодо стану реалізації Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII (зі змінами).

  • Робоча зустріч представників Центру з головними радниками програми SIGMA з питань державних закупівель Даніелем Іварссоном та Ерікою Боззай (31 січня).

Учасники зустрічі обговорили питання співпраці Центру та програми SIGMA в рамках реалізації запланованих заходів програми SIGMA у сфері державних закупівель на період з 2018 року по 2019 рік, а також виклики та завдання, що стоять перед системою державних закупівель в Україні.

  • Робоча зустріч за участі радників програми SIGMA з питань державної служби та управління людськими ресурсами Войцеха Зелінського та Кайдо Паабуска (25 квітня).

Захід було організовано спільно Секретаріатом Кабінету Міністрів України, програмою SIGMA, НАДС та Центром з метою представлення попереднього звіту програми SIGMA за результатами оцінки стану справ у системі державного управління України, а також перевірки та уточнення отриманої інформації, необхідної для проведення комплексної оцінки стану справ та підготовки фінального звіту.

  • Міжнародний семінар «Європейські орієнтири в розбудові державної служби»(07 червня).

Захід було організовано спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні з метою обговорення питання реформування державного управління відповідно до Принципів державного управління програми SIGMA, розгляду стану реалізації органами державної влади положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також здійснення обміну досвідом щодо ефективного використання інструментів інституціональної розбудови Twinning, TAIEX та програми SIGMA.

Під час семінару головний радник програми SIGMA з питань державної служби та управління людськими ресурсами Войцех Зелінський представив основні досягнення та виклики реформи державного управління України, зокрема проміжні результати оцінки стану справ у системі державного управління.

Варто зазначити, що результати оцінки стану справ в системі державного управління України були оприлюднені 03 липня.

  • Конференція щодо представлення основних результатів комплексної оцінки стану справ у системі державного управління «Державне управління в Україні: звіт програми SIGMA та бачення майбутніх змін» (11 вересня).

Під час заходу європейські експерти спільно з представниками Уряду України обговорили результати оцінки системи державного управління України, проведеної програмою ОЕСР та SIGMA, а також майбутні зміни до Стратегії реформування державного управління на 2016-2020 роки. Зазначена оцінка проводиться для всіх країн-кандидатів на вступ до Європейського Союзу. Країни оцінюються за базовими показниками, що застосовуються до країн-кандидатів.

В Україні була вперше проведена повна оцінка за п’ятьма ключовими напрямами:

  • стратегічні засади реформування державного управління;
  • формування і координація державної політики;
  • державна служба і управління людськими ресурсами;
  • підзвітність;
  • надання послуг.

Враховуючи результати презентованої оцінки та відповідно до висловлених експертами програми SIGMA рекомендацій, Урядом України буде розроблено зміни до Стратегії реформування державного управління на 2016-2020 роки та її додатків.

Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко, керівник Групи підтримки України ЄС Пітер Вагнер, Голова НАДС Костянтин Ващенко, перший заступник Голови НАДС Володимир Купрій, представники Офісу реформ Кабінету Міністрів України та експерти програми SIGMA взяли участь у заході.

Україномовну версію звіту програми SIGMA за результатами оцінки державного управління України розміщено на Урядовому веб-порталі – https://www.kmu.gov.ua/storage/app/media/17-presentation-2018/09.2018/11.09.2018Ukraine Baseline Measurement Report 2018_UA.pdf

та на офіційному веб-сайті Центру – http://www.center.gov.ua/component/k2/item/3109-опубліковано-звіт-програми-sigma-за-результатами-оцінки-стану-справ-в-системі-державного-управління-україни

  • Семінар «Оцінка вартості стратегій як невід’ємна частина процесу стратегічного планування» (06 грудня).

Захід було організовано Секретаріатом Кабінету Міністрів України, НАДС та Центром у рамках Робочої групи (Панелі) «Врядування та реформа державного управління» Тематичної платформи 1 «Зміцнення інститутів та забезпечення належного врядування» ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство» з метою обговорення актуальних питань і практики здійснення оцінки вартості стратегій як невід’ємної частини процесу стратегічного планування в країнах-членах Європейського Союзу, країнах ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство» та країнах-кандидатах на вступ до Європейського Союзу в контексті ефективного вдосконалення системи державного управління та системи управління державними фінансами.

Під час семінару учасники обговорили європейський досвід оцінки вартості стратегій. Зокрема, експерт програми SIGMA Пітер Ваґі представив інструментарій для підготовки, впровадження, моніторингу, звітування та оцінки реформи державного управління та сфер стратегій: керівництво для партнерів SIGMA, а також окреслив основні проблеми в середньостроковому плануванні та можливі методи їх подолання.

Разом з тим, протягом 2018 року, було забезпечено погодження проектів технічних завдань програми SIGMA із заінтересованими сторонами, а саме: «Допомога у розробці законопроекту «Про адміністративну процедуру», «Підтримка у підготовці та прийнятті Закону «Про адміністративну процедуру» та «Подальша підтримка розвитку системи державних закупівель».

Варто зазначити, що програмою SIGMA було розроблено проект Робочого плану програми SIGMA в Україні на період з липня 2018 року та червня 2019 року.

Relevant? Tell your friends

Subscribe newsletter