Представниця Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу взяла участь у круглому столі «Науковий світ та влада: міждисциплінарний полілог»

 24 травня 2012 року в приміщенні Клубу Кабінету Міністрів відбувся круглий стіл на тему «Науковий світ та влада: міждисциплінарний полілог», у ході якого представники органів влади та наукових установ обговорили питання ефективності діалогу між владою та науковцями, необхідності для цього комунікативних інструментів та потреби влади у науковому потенціалі.

 

Відкрили захід радник, спеціальний уповноважений Прем’єр-міністра України Анатолій Толстоухов та заступник Керівника Секретаріату Кабінету Міністрів України Юрій Авксентьєв.

У вступному слові Юрій Авксентьєв наголосив: «Кожен державний діяч повинен усвідомлювати, що наука є найбільшим рушієм соціально-економічного розвитку країни». При цьому додав, що наразі Кабінет Міністрів реалізовує системні реформи, які сприятимуть підвищенню соціальних стандартів та поліпшенню добробуту кожного громадянина. Взявши на себе такі завдання, Уряд гостро відчуває потребу в науковому супроводі процесів модернізації країни. Він зазначив, що сьогодні хоч і налагоджується взаємодія між владою та науковцями (зокрема, за дорученням Кабінету Міністрів України при кожному центральному органі виконавчої влади створено науково-експертну раду з числа найбільш авторитетних наукових співробітників), однак наявного механізму недостатньо. То ж слід покращити ефективність інструментів для залучення науковців до розроблення державної політики. У цьому контексті Юрій Авксентьєв закликав учасників круглого столу до плідної дискусії, підсумком якої мають стати відповідні пропозиції та урядові рішення.

Директор Інституту публічного врядування ім. Джона Ґленна Університету штату Огайо, Виконавчий директор Програми сприяння Парламенту ІІ Вайз Чарльз у своєму виступі охарактеризував досвід залучення наукового потенціалу при прийнятті державних рішень у США. Ознайомлюючи учасників круглого столу з механізмами співпраці на державному рівні між владою на науковими закладами, Вайз Чарльз коротко окреслив роль і завдання Національної академії наук США та очолюваного ним Інституту публічного врядування у вирішенні найбільш значущих проблем державного та суспільного розвитку.

Свої думки щодо стратегічних завдань у діалозі влади та науки, ролі мас-медіа у цьому процесі, інструментів комунікації та дотичних питань висловили професор НАДУ при Президентові України, доктор філологічних наук Георгій Почепцов, ректор Укртелерадіопресінституту Сергій Правденко, завідуюча кафедрою медіа-комунікації Харківського національного університету ім. В. Каразіна, доктор філософських наук Лідія Стародубцева, директор Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка, доктор філологічних наук Володимир Різун, завідуюча відділом теорії держави і права Інституту держави і права ім. В.Корецького НАН України, доктор юридичних наук, професор Наталія Оніщенко, редактор збірника «Комунікація» (презентованого учасникам заходу), кандидат наук з державного управління Наталія Дніпренко.

Між учасниками відбулася дискусія з приводу стану та проблем у взаємодії влади та науки, під час якої було озвучено пропозиції щодо посилення ролі Урядового контактного центру у налагодженні двостороннього зв’язку, активнішої позиції науково-експертних рад при органах виконавчої влади, громадських рад та ЗМІ у відстоюванні інтересів громадськості при формуванні та реалізації державної політики.

Від Нацдержслужби України у заході взяла участь начальник відділу управління ресурсами, діяльністю та розвитком Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Фаїна Козирєва.

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини