Відбулося перше засідання наглядової ради проекту Twinning для Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

12 травня 2016 року у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) відбулося перше засідання наглядової ради проекту Twinning «Впровадження системи управління відходами електронного та електричного обладнання (WEEE) в Україні».

Проект впроваджується Мінрегіоном спільно з Агентством Австрії з питань навколишнього середовища, Французьким міжнародним бюро з питань води, Регіональним Міністерством з питань навколишнього середовища Іспанії.

Метою проекту є поступова гармонізація української системи управління відходами зі стандартами ЄС шляхом впровадження ефективної, довготривалої системи управління побутовими відходами, зокрема у сфері відходів електронного, електричного обладнання та використаних батарейок.

У вступній промові начальник Управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону, партнер постійного радника проекту Максим Барінов зазначив: «Проект Twinning є дуже важливим для Мінрегіону, оскільки одним із основних його завдань є забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері поводження з побутовими відходами, а реформування цієї галузі можливе лише шляхом розроблення та прийняття відповідних нормативно-правових актів. У цьому випадку експертна допомога наших європейський партнерів є дуже цінною для нас, оскільки передасть нам свій досвід щодо реалізації державної політики у цій сфері та гармонізує українське законодавство до європейських директив».

З вітальними промовами також виступили керівник Департаменту міжнародних відносин Агентства Австрії з питань навколишнього середовища, керівник проекту від Австрії Йоханнес Майер та представник Французького міжнародного бюро з питань води, молодший керівник проекту від Франції П’єр Анрі де Вільньов.

Постійний радник проекту Еліна Велінова Стоянова-Лазарова представила на розгляд учасників наглядової ради квартальний звіт проекту, окресливши основні заходи, що відбулись протягом першого звітного періоду, зокрема здійснено аналіз чинного законодавства України, створено Робочу групу з питань управління відходами, проведено засідання Робочої групи, організовано експертні місії, навчальні візити та семінари в рамках 3 компонентів проекту. На сам кінець виступу було визначено основні рекомендації щодо ефективної реалізації проекту Twinning та окреслено перелік заходів, запланованих на наступний звітний період.

Від Представництва Європейського Союзу в Україні участь у заході взяв секторальний менеджер проектів у сфері «Енергетика, навколишнє середовище, екологічна економіка, захист населення» Жан-Франсуа Море, який представив основні коментарі та зауваження до квартального звіту, а також висловив готовність європейської сторони до всебічної підтримки реалізації проекту.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла Інна Бєлобратова, завідувач сектору проектів міжнародного співробітництва відділу управління проектами. 

Довідково: з 2005 року відповідно до Указу Президента України від 06 жовтня 2005 року №1424/2005 «Питання забезпечення впровадження програми Twinning в Україні» Нацдержслужба України спрямовує та координує діяльність з підготовки та реалізації програми Twinning в Україні. Крім того, Нацдержслужба України є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX та програми CIB згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning, TAIEX та програми CIB було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини