Розпочато заключний тур щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець»

 9 серпня 2016 року відбулося засідання Організаційного комітету з проведення третього туру щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець» у 2016 році.

Відкриваючи захід, Голова Нацдержслужби Костянтин Ващенко зазначив, що під час проведення конкурсу особлива увага зосереджується на виявленні державних службовців з високим професійним рівнем вирішення складних завдань у сфері державного управління.

Костянтин Ващенко зазначив, що гарною традицією стало залучення до проведення конкурсу вищих навчальних закладів, а також подякував Державному вищому навчальному закладу «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України, який виступив співорганізатором проведення конкурсу у 2016 році.

Марина Канавець, директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, поінформувала присутніх про організаційні питання проведення третього туру конкурсу.

Організаційний комітет затвердив список учасників та програму проведення третього туру конкурсу.

Особливу увагу під час обговорення члени Оргкомітету приділили питанню підвищення рівня професійної компетентності учасників конкурсу, оскільки конкурс покликаний сприяти розвитку кадрового потенціалу державної служби.

Голова Нацдержслужби наголосив, що конкурс за своєю суттю є одним із важливих етапів супроводження кар’єрного зростання державного службовця, дає широкі можливості для самостійного професійного навчання та самореалізації. Постановою Кабінету Міністрів України від 13 січня 2016 року №13 чітко визначено, що участь у конкурсі є одним із видів підвищення кваліфікації державних службовців.

Під час засідання Оргкомітету було узгоджено, що попередню експертну оцінку творчих робіт учасників конкурсу проведе ДВНЗ «Університет менеджменту освіти». Зазначені роботи будуть передані в закодованому вигляді з метою забезпечення об’єктивності оцінювання. Виконання творчої роботи має визначити вміння конкурсанта обирати та аналізувати проблему, оцінювати зміни, які відбуваються в регіонах та в цілому в країні, застосовувати набуті знання при розв’язанні конкретних управлінських завдань, обґрунтовувати практичні рекомендації, робити узагальнення статистичних даних.

Також визначено, що третій тур конкурсу пройде на початку жовтня 2016 року на базі Державного вищого навчального закладу «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України.

 

Довідково. Щорічний Всеукраїнський конкурс «Кращий державний службовець» започатковано у 2008 році постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 року №1152 з метою зростання професіоналізму, відкритості, інституційної спроможності державної служби, підвищення її авторитету шляхом узагальнення досвіду роботи кращих державних службовців.

Конкурс проводиться серед державних службовців державних органів відповідно до їх організаційно-правового статусу в номінаціях:

  • «Кращий керівник» (беруть участь керівники структурних підрозділів);
  • «Кращий спеціаліст» (беруть участь спеціалісти).

У Конкурсі можуть брати участь державні службовці, що належать до II - VII категорії посад, не мають дисциплінарних стягнень і мають стаж державної служби:

  • у номінації «Кращий керівник» – загальний стаж державної служби не менш як три роки, з них на керівних посадах не менш як один рік;
  • у номінації «Кращий спеціаліст» – загальний стаж державної служби не менш як два роки.

Конкурс передбачає перевірку рівня професійної компетентності державних службовців, їх здатності виконувати завдання органів державної влади в соціальних, економічних і політичних умовах сучасної України.

У рамках конкурсу проводиться навчання за Комплексною програмою підвищення кваліфікації державних службовців ІІ-VІІ категорій посад, розробленою Інститутом підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України.

Участь у конкурсі у 2016 році взяли 4749 учасників, з них у номінаціях:

  • «Кращий керівник» – 1787;
  • «Кращий спеціаліст» – 2962.

Основною вимогою до конкурсантів першого туру стало виявлення глибоких знань з питань державного управління, здатність до креативного мислення, високі професійні здібності в прийнятті ефективних рішень у нестандартних ситуаціях, ораторська майстерність публічного виступу, а також володіння знаннями нового законодавства про державну службу та антикорупційного законодавства в Україні.

Право змагатися у ІІ турі Конкурсу вибороли 714 учасників, з них у номінаціях:

  • «Кращий керівник» – 326;
  • «Кращий спеціаліст» – 388.

На другому етапі Конкурсу учасники конкурсу мали продемонструвати знання службової етики та етикету державних службовців під час виконання практичних завдань і тестів, орієнтування в законодавчому забезпеченні та пріоритетах реформ у тих сферах, в яких працюють, під час співбесіди, а також вміння оцінювати зміни та робити ґрунтовні висновки щодо поліпшення роботи в тій чи іншій сфері діяльності під час презентації за круглим столом.

Право змагатися у ІІІ турі Конкурсу вибороли 73 учасники, з них у номінаціях:

  • «Кращий керівник» – 36;
  • «Кращий спеціаліст» – 37.

Водночас певна частина учасників у зв’язку з набранням чинності нової редакції Закону України «Про державну службу» втратили статус державних службовців і таким чином втратили право на участь у конкурсі. Крім того, деякі учасники самостійно відмовилися від подальшої участі у конкурсі.

Таким чином, участь у ІІІ туру конкурсу візьмуть 65 державних службовців, з них у номінаціях:

  • «Кращий керівник» – 31;
  • «Кращий спеціаліст» – 34.

Співорганізатором проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець» у 2016 році виступив Державний вищий навчальний заклад «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України.

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини