Офіційне відкриття проекту Twinning для Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

24 квітня 2017 року у приміщенні Міністерства аграрної політики та продовольства України відбулася урочиста конференція з нагоди офіційного відкриття проекту Twinning «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері захисту рослин та здоров’я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб».

Проект впроваджується Держпродспоживслужбою спільно з Латвійською службою захисту рослин, Федеративним Міністерством продовольства та сільського господарства Німеччини (BMEL), Інститутом Юліуса Кюна, Німеччина (JKI) та Литовською державною службою рослин при Міністерстві сільського господарства.

Метою проекту є створення законодавчих та управлінських основ для забезпечення належного використання засобів захисту рослин та поліпшення супутніх інспекцій та лабораторних систем відповідно до вимог ЄС.

Захід відкрив Директор департаменту землеробства та технічної політики в АПК Мінагрополітики Володимир Топчій, який привітав усіх присутніх із початком роботи і наголосив, що подальше поглиблення відносин України з Європейським Союзом є пріоритетом діяльності Мінагрополітики, що допоможе в майбутньому постачати високоякісну продукцію на європейський ринок.

Голова Держпродспоживслужби, керівник проекту від України Володимир Лапа зауважив, що адаптація українського законодавства у сфері захисту та здоров’я рослин до законодавства ЄС дозволить гарантувати безпечність продуктів на внутрішньому ринку.

Заступник директора Державної служби із захисту рослин у Латвії, постійний радник проекту Twinning Райвіс Гросбардіс презентував усі компоненти проекту Twinning, а також висловив сподівання на успішне впровадження проекту. Було зазначено, що діяльність проекту буде зосереджено на трьох напрямах. Зокрема, планується перегляд та оновлення законодавства у сфері фітосанітарії, перевірка операційної діяльності інспекційних та лабораторних служб.

Директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Марина Канавець висловила готовність Адміністративного офісу програми Twinning надавати допомогу та підтримку Держпродспоживслужбі у процесі імплементації проекту Twinning, а також відзначила професійну роботу команди Держпродспоживслужби.

Із вітальними промовами також виступили керівник сектору «Сільське господарство» Представництва ЄС в Україні Крістіан Бен Хелл, Надзвичайний та повноважний посол Латвії в Україні Юріс Пойканс, перший секретар з питань продовольства та сільського господарства Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Германн Інтеманн, директор Інституту епідеміології та патогенної діагностики Інституту Юліуса Кюна, (Німеччина, JKI) проф. Томас Кюне, повноважний Міністр Посольства Республіки Литва в Україні Гвідас Керушаускас, директор Державної служби захисту рослин Латвії, керівник проекту від країни-члена ЄС Крістіна Ліфанова  та інші заінтересовані сторони.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу захід відвідали головний консультант сектору проектів SIGMA та СІВ відділу управління проектами Олена Рачинська.

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструмента інституціанальної розбудови TAIEX та програми CIB згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning, TAIEX та програми CIB було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу. 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини