Іванна Климпуш-Цинцадзе оприлюднила перелік пріоритетних євроінтеграційних законопроектів

Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала народних депутатів, які поновили сьогодні свою роботу після літньої перерви, прискорити розгляд та ухвалення євроінтеграційних законопроектів.

Віце-прем`єр назвала перелік євроінтеграційних законопроектів, які перебувають на розгляді Парламенту та покликані кардинально змінити життя українців у різних сферах. Це 35 законопроектів, які встановлюють нові правила в таких сферах, як транспорт і безпека перевезень,  бухгалтерський облік та міжнародні стандарти фінансової звітності, охорона навколишнього середовища,  митна політика, енергетика та енергоефективність,  соціальна політика та охорона здоров’я, електронна торгівля,  а також пропонують затвердити низку санітарних та фітосанітарних заходів стосовно підвищення якості та безпечності продуктів харчування, знімають технічні бар`єри в торгівлі і зміцнюють захист інтелектуальної власності.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що за кожним із цих напрямів стоять цілі сектори економіки і навіть створення нових. Законопроект «Про електронні довірчі послуги» покликаний зробити електронні транзакції більш захищеними і наблизить Україну до Єдиного цифрового ринку ЄС. Це полегшить життя підприємцям і дасть можливість на рівних працювати з європейськими компаніями, користуючись лише смартфоном. Проте депутати вже двічі (у травні та червні) відкладали розгляд у повторному другому читанні відповідного законопроекту №4685.

У сфері АПК і харчової промисловості потребують термінового розгляду законопроект №2845 «Про безпечність та гігієну кормів», який спрямований на реалізацію повного циклу заходів для безпечності та якості харчових продуктів; законопроект №5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який розтлумачує, що саме може називатися органічною продукцією і покликаний унеможливити маніпуляції на цю тему; законопроект № 4126-1, який встановлює чіткі вимоги до інформації про склад продуктів на упаковці, а також законопроект № 4611, що встановлює критерії якості для упаковки харчових продуктів.

Пріоритетним напрямом є ухвалення законодавства, що має знизити кількість ДТП на дорогах, оскільки встановлює критерії безпеки для пасажирського автотранспорту. Тому невідкладними є революційні норми, передбачені в законопроекті №4683 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері автомобільного транспорту з метою приведення їх у відповідність до актів ЄС». Документ передбачає використання реєструвального обладнання (тахографів) на автотранспорті, запровадження спільних з країнами ЄС правил щодо часу керування, перерв і періодів відпочинку водіїв, обладнання обмежувачами швидкості автобусів і вантажівок.

Повний перелік пріоритетних законопроектів, складений Урядовим офісом з питань європейської та євроатлантичної інтеграції на основі пропозицій органів державної влади, задіяних у процес виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС - за цим лінком

Віце-прем`єр-міністр зазначила, що це не вичерпний перелік того, що потрібно зробити  Уряду і Парламенту найближчим часом. «Попереду незмірно більше кропіткої і сумлінної праці, що поступово трансформуватиме країну. Як на цю історичну можливість, ми мали б діяти на випередження, а зволікаємо.  Дивіться пояснювальні записки, читайте тексти законопроектів, критикуйте, вносьте пропозиції, рухаймося вперед», - додала І.Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем`єр-міністр нагадала, що  Угода про асоціацію України з ЄС, яка повноцінно вступила в силу 1 вересня, є і дорожньою картою внутрішніх реформ, і нашим міжнародним зобов`язанням. Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала парламентарів до конструктивної роботи та якнайшвидшого ухвалення життєво необхідних законів. Водночас вона звернулася до громадянського суспільства з проханням стежити за політичними силами, присутніми в Парламенті, і вимагати конкретних результатів роботи, як то голосування за важливі закони: «Популізм дуже дорого обходиться країні. Не вірте тим, хто переконує, що євроінтеграція – це лише експорт і що вона потрібна Брюсселю. Євроінтеграція – це і здорова їжа, і безпечний транспорт і багато іншого, на що наші люди заслуговують».

ДЖЕРЕЛО 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини