Відбувся дводенний семінар «Професіоналізація служби в органах місцевого самоврядування в контексті реформування державного управління та децентралізації влади»

07-08 вересня 2017 року у приміщенні Національного агентства України з питань державної служби проходив дводенний семінар «Професіоналізація служби в органах місцевого самоврядування в контексті реформування державного управління та децентралізації влади». Захід організовано НАДС та Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу у рамках Робочої групи (Панелі) «Реформа державного управління» Тематичної платформи «Демократія, належне врядування та стабільність» ініціативи ЄС «Східне партнерство», зокрема в рамках Сфери 3: «Місцеве / регіональне управління, децентралізація», країною-лідером якої виступає Чеська Республіка.

У заході взяли участь представники країн Східного партнерства; представники Асоціації міст України, Української асоціації районних та обласних рад, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, об’єднаних територіальних громад, а також представники міжнародних організацій, зокрема Офісу Ради Європи в Україні тощо.

Слід також відзначити участь у семінарі представників країн-членів ЄС Якуба Янюри, представника Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки та Бартоломея Островського, незалежного експерта з питань місцевого самоврядування та демократії Республіки Польща, які створили ефективну платформу для обміну досвідом у заході.

Під час пленарної частини семінару учасники обговорили сучасний стан професійного розвитку публічної служби та сформували пропозиції щодо підвищення ефективності професіоналізації місцевого самоврядування.

Зокрема, Василь Куйбіда, президент Національної академії державного управління при Президентові України акцентував увагу учасників семінару на необхідності збереження стимулюючих професійний розвиток факторів, таких як збереження на період проходження навчання місця роботи, а також запропонував запровадити для посадових осіб місцевого самоврядування дистанційне навчання.

Сергій Чернов, Голова Харківської обласної ради, Президент Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» запропонував створити реєстр фахівців (експертів), які б могли залучатись до організації професійного навчання посадових осіб місцевого самоврядування і депутатів місцевих рад.

Андрій Заболотний, заступник Голови Національного агентства України з питань державної служби зазначив, що прийняття Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» забезпечить формування ефективної системи професійного розвитку посадових осіб місцевого самоврядування.

У семінарі також взяли участь Олена Литвиненко, заступник голови Офісу Ради Європи в Україні, яка відзначила прогрес у процесі децентралізації та запропонувала організовувати підвищення кваліфікації на підставі узагальнених потреб органів місцевого самоврядування та Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України, який представив досвід співпраці Асоціації міст України з НАДС під час розроблення нового проекту Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Під час роботи у робочих групах, учасники семінару обмінялись думками та напрацювали пропозиції щодо підходів до побудови ефективної системи підвищення кваліфікації та подальших кроків щодо законодавчого забезпечення професіоналізації служби в органах місцевого самоврядування.

У рамках семінару, представники країн Східного партнерства та представники органів місцевого самоврядування відвідали Центр надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради, де мали можливість ознайомитись з практикою надання адміністративних послуг.

За результатами заходу учасники отримали сертифікати.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини