МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «РЕФОРМА ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНІ: ЗДІЙСНЕННЯ ОЦІНКИ СТАНУ СПРАВ, ДОСЯГНЕННЯ ТА ВИКЛИКИ»

16 листопада 2017 року у Клубі Кабінету Міністрів України розпочалася міжнародна конференція «Реформа державного управління в Україні: здійснення оцінки стану справ, досягнення та виклики» (далі – Конференція). Захід організовано, організований Європейською Комісією та програмою ОЕСР / SIGMA спільно з Секретаріатом Кабінету Міністрів України, НАДС та Центром.

Метою конференції є обговорення прогресу у реформуванні державного управління України, завдань та викликів, які стоять перед Українською стороною у цьому процесі.

Конференція стане формальним початком повної і глибокої оцінки стану справ у системі державного управління з участі Програми SIGMA, проведення якої передбачено Планом заходів з реалізації Стратегії реформування державного управління України на 2016-2020 роки. Результати цієї оцінки будуть оприлюднені у липні 2018 року та дозволять оновити завдання та заходи Стратегії реформування державного управління України.

Зі вступними промовами виступили Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Комісар Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства і розширення Йоханнес ХАН, Посол Європейського Союзу в Україні, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ МІНҐАРЕЛЛІ та Голова НАДС Костянтин Ващенко.

Прем’єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН у своїй вступній промові звернув увагу присутніх на тому, що реформа державного управління – це одна з найважливіших реформ, яку розпочали в Україні. Основне завдання реформи державної служби, розпочатої у 2014 році і масштабно запровадженої з травня 2016 року, – привести у владу нові обличчя, нових людей, які здатні на зміни і сумлінне служіння державі.

Глава Уряду підкреслив, що державна служба ще донедавна була однією з найбільш консервативних та закритих систем. Натомість фундаментальні зміни неможливо було б реалізувати без належної якості управління.

«Наш обов’язок – побудувати  сильну державу, – сказав Глава Уряду. – І сьогодні перед нами стоять два завдання: створити нову систему управління і привести у владу тих, хто здатен провести зміни, сумлінно служити державі і надавати якісні послуги».

Прем’єр-міністр подякував партнерам України та експертному середовищу за підтримку реформи державної служби.

Посол Європейського Союзу в Україні, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ МІНҐАРЕЛЛІ, під час свого виступу наголосив, що Україна є однією з пріоритетних країн для ЄС.

Хюґ Мінґареллі зазначив, що тільки реформа державного управління може зробити перехідний період у реформуванні країни успішним. «Для цього треба виконати три речі», – сказав Хюґ Мінгареллі. – «По-перше, треба влити у державні структури «свіжу кров», і це в Україні вже робиться завдяки пілотному проекту в 10 міністерствах і двох державних агентствах. Мінгареллі зазначив, що у цих державних органах передбачено 200 посад для реформаторів, і дуже важливо, щоб на них людей набирали, виходячи з їхніх особистих якостей.

Друга умова, за словами Хюґа Мінгареллі, – реструктуризувати міністерства таким чином, щоб їхня структура і функції були адаптовані до вимог ринкової економіки.

І третя – сталість. Для цього, треба передбачити у державному бюджеті необхідні ресурси для підтримки реформи державного управління». «Будьте віддані політично і фінансово цим питанням, а ми зі свого боку намагатимемося мобілізувати всі ресурси на вашу підтримку», – підкреслив Хюґ Мінгареллі.

Йоханнес ХАН, комісар Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства і розширення, у своєму відео-зверненні до учасників конференції відзначив динаміку реформ в Україні за останній період та підтвердив підтримку ЄС прагнень України реформувати свою системи державного управління. Нейтральна та професійна державна служба, що працює в інтересах усіх громадян України, є важливою передумовою для відповідального і прозорого уряду. І ЄС і надалі надаватиме всебічну підтримку на шляху внутрішніх перетворень, спрямованих на подальше зближення з ЄС.

У своїй вступній промові Голова НАДС Костянтин ВАЩЕНКО привітав учасників з нагоди відкриття Конференції і наголосив, що реформа державного управління та державної служби є критично важливими. Вони систематично впливають на всю структуру управління в країні, його функціонування, здатність надавати послуги, а також відносини з громадянами. Реформа державного управління є фундаментальним елементом, що забезпечує демократичне функціонування держави, і спрямована на удосконалення трьох ключових взаємозалежних компонентів системи: інституцій, правил і процедур, що регулюють їх внутрішню роботу, та процесів і механізмів координації їхньої співпраці, та кадрового забезпечення.

Костянтин ВАЩЕНКО підкреслив виключну роль у цьому процесі програми ОЕСР/SIGMA, яка приймала активну участь у розробленні Закону України «Про державну службу» та вторинного законодавства до нього для забезпечення проведення реформи державної служби.

У рамках панельних дискусій учасники конференції обговорили досягнення та виклики у впровадженні реформи державного управління в Україні.

Зокрема, під час своєї презентації Олександр САЄНКО, Міністр Кабінету Міністрів України, наголосив, що успішне впровадження законодавчих ініціатив в Україні неможливе без ефективної системи державного управління.

Олександр Саєнко додав, що реформа державного управління у рамках Стратегії реформування державного управління на 2016-2020 роки складається з 3-х ключових компонентів. «Перше – стратегічне планування, пріоритизація і координація ресурсів навколо пріоритетів, які визначають сьогодні Президент, парламент, уряд... Друге – питання процедур. Дуже великий вплив на успіх реформ у парламенті належав ефективній комунікації. Раніше рішення готувалися у закритих кабінетах, а зараз ми переходимо до процедури, коли залучаємо до розробки політичних рішень всіх ключових учасників, на кого це рішення може впливати», – сказав Міністр Кабінету Міністрів.

Третьою складовою, за словами Олександра Саєнка, є питання роботи міністерств.

«Ми маємо посилити політичну відповідальність і дати міністрам усі інструменти для того, щоб вони могли повноцінно впроваджувати зміни і реформи у своїй сфері політичної відповідальності», – зауважив Міністр Кабінету Міністрів.

Пітер ВАГНЕР, Голова Групи підтримки України в Європейській Комісії, у своєму виступі підкреслив, що сьогодні Україна впроваджує складні, але необхідні кроки для модернізації державної служби та створення ефективного і прозорого урядування, що відповідає потребам громадян. Професійна державна служба – це основа успішного впровадження всіх інших реформ.

Сергій ВЛАСЕНКО, народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Валерій ПЕКАР, співзасновник Громадянської Платформи «Нова Країна», та Костянтин ВАЩЕНКО, Голова НАДС, представили основні досягнення та виклики у проведенні реформа державного управління в Україні, зокрема, реформи державної служби, процедури здійснення добору персоналу.

Водночас перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим НЕФЬОДОВ та заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Тетяна КОВТУН презентували основні досягнення та виклики, що стоять перед Україною у реформуванні міністерств та системи надання адміністративних послуг.

Крім того, в рамках конференції Голова програми ОЕСР/SIGMA Карен ХІЛ спільно з Головою відділу A3 Генерального Директорату з питань сусідства і переговорів щодо розширення Європейської Комісії Бернардом БРУНЕТОМ презентують принципи державного управління програми ОЕСР/SIGMA, представлять основні підходи та окреслять технічні аспекти проведення майбутньої оцінки державного управління в Україні.

Участь у заході беруть міністри та народні депутати України, державні секретарі міністерств, офіційні представники Сторони ЄС, Програми SIGMA, громадянського суспільства, експертного середовища, міжнародних організацій та дипломатичного корпусу.

 

Довідково: Програма ОЕСР / SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management — Програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту) – є одним із найпрестижніших аналітичних центрів ЄС, який було започатковано 1992 року за ініціативи Організації економічного співробітництва та розвитку та ЄС.

2017 рік ознаменувався 25-річчям програми ОЕСР / SIGMA, що є результатом успішного довгострокового партнерства між ОЕСР та ЄС. У цей період програма ОЕСР / SIGMA перетворилася на визнаний центр вдосконалення реалізації реформи публічної адміністрації (PAR) і працювала з більш ніж 30 країнами-партнерами, щоб допомогти їм створити професійні органи державної влади, ефективне фінансове управління та економічний розвиток. Найбільш активна співпраця спостерігається з Албанією, Алжиром, Вірменією, Азербайджаном, Боснією і Герцеговиною, Єгиптом, колишньою Югославською Республікою Македонією, Грузією, Йорданією, Косово, Ліваном, Молдовою, Чорногорією, Марокко, Сербією, Тунісом, Туреччиною та Україною).

Метою програми ОЕСР / SIGMA є:

-           зміцнення основ державного врядування;

-           сприяння соціально-економічному розвитку шляхом посилення інституційної спроможності державного сектору;

-           зміцнення горизонтального врядування;

-           вдосконалення процесу розробки та впровадження реформи державного управління.

Технічна підтримка програми ОЕСР / SIGMA здійснюється у рамках шести сфер:

-           державне управління фінансами, зовнішній аудит та державні закупівлі;

-           державна служба та управління людськими ресурсами;

-           розвиток політики та координація;

-           реформа державного управління;

-           надання послуг;

-           підзвітність.

Допомога програми ОЕСР / SIGMA у сфері реформи системи державного управління надається шляхом:

-           здійснення аналізу адміністративних структур;

-           розробки та впровадженні реформ адміністративної системи;

-           здійснення аналізу запропонованих законопроектів та програм;

-           організація навчання та обміну інформацією;

-           підготовка планів технічної допомоги. 

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Посилання на висвітлення міжнародної конференції у ЗМІ

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини