У Брюсселі стартував саміт "Східного партнерства"

У Брюсселі сьогодні розпочав роботу п’ятий саміт "Східного партнерства" на рівні глав держав та урядів. Це перший саміт ініціативи ЄС, який відбудеться у Брюсселі. У Європейському Союзі розцінюють це як символ відданості політиці "Східного партнерства".

Саміт пройде під головуванням президента Європейської Ради Дональда Туска, який разом з президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером представлятиме Європейський Союз.

Участь у саміті візьмуть високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні, європейський комісар з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоханнес Хан і європейський комісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом.

Країн-учасниць "Східного партнерства" представляють Президент України Петро Порошенко, Президент Вірменії Серж Саргсян, Президент Азербайджану Ільхам Алієв, Прем’єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі, Прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп та Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей.

Відповідно до інформації європейської сторони, під час роботи саміту глави держав та урядів країн ЄС і шести країн "Східного партнерства" обговорюватимуть майбутню співпрацю. Вони також оцінять результати, досягнуті з моменту проведення саміту в Ризі у 2015 році і розглянуть "відчутні вигоди", які отримали громадяни шести країн "Східного партнерства".

Очікується, що на саміті буде підписано Угоду про співпрацю між ЄС та Вірменією. Переговори щодо нової рамкової угоди з Азербайджаном ще тривають. Також на саміті будуть парафовані авіаційні угоди з Вірменією та Азербайджаном.

Загалом на саміті буде обговорено проміжні результати, досягнуті в реалізації визначених у Ризі на період до 2020 року 20 пріоритетів співпраці, яка охоплює чотири ключових напрямки:

  • зміцнення економіки (економічний розвиток та розширення ринкових можливостей);
  • ефективне державне управління (зміцнення інститутів та належне управління);
  • посилення взаємодії (енергоефективність, навколишнє середовище та боротьба з наслідками зміни клімату);
  • розвиток суспільства (підвищення мобільності та розширення контактів між людьми).

Також учасники заходу обговорять проблематику співпраці у питаннях зміцнення економіки і урядування, зближення суспільств, розвитку транспортної інфраструктури, посилення безпеки постачань у сфері енергетики, візової лібералізації, співпраці у сфері освіти та науки, а також двосторонні відносини між країнами.

За результатами зустрічі глави держав та урядів мають ухваляти спільну декларацію.

Пряма трансляція Саміту 

Джерело інформації:

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини