У Держкомтелерадіо відбувся круглий стіл щодо європейської та євроатлантичної інтеграції

9 лютого в Держкомтелерадіо відбувся круглий стіл на тему «Співробітництво Україна-НАТО та заходи, які здійснюють органи державної влади у сфері євроінтеграції України», організований Укртелерадіопресінститутом.

У заході взяли участь директор ГО «Інститут Євроатлантичного співробітництва» Борис Тарасюк, президент Ліги «Україна-НАТО» Сергій Джердж,  представники центральних органів виконавчої влади, Центру інформації і документації НАТО в Україні та інші.

Учасники дискусії обговорили основні завдання міністерств і відомств щодо виконання державних програм з євроінтеграції та співпраці України із НАТО, наголошуючи на необхідності інформувати громадськість  з метою підвищення рівня її підтримки державної політики у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції. Адже за результатами останнього опитування Київського міжнародного інституту соціології, вступ до ЄС підтримують 57% українців. Зростає кількість громадян, готових проголосувати за вступ до НАТО. Наразі таке рішення підтримують 62% учасників соціологічних опитувань.

«Якби Україна свого часу мала План дій щодо членства в НАТО, то це могло б запобігти здійсненню Росією збройної агресії проти неї у 2014 році», - таку думку висловив директор громадської організації «Інститут Євроатлантичного співробітництва» Борис Тарасюк під час круглого столу.

На переконання екс-глави Міністерства закордонних справ України, лише входження України у єдиний простір колективної безпеки може надати їй гарантії безпеки та змусить Росію залишити Україну в спокої. При цьому, зазначив дипломат, вступ до НАТО - "це не вступ Збройних сил до НАТО, це вступ всієї країни. Країна повинна відповідати стандартам, ці стандарти приблизно такі ж самі, як Копенгагенські критерії щодо членства в ЄС".

Учасники круглого столу наголошували: для успішного здійснення курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію треба докласти чимало зусиль і виконавчій, і законодавчій гілкам влади, і громадянському суспільству.

ДЖЕРЕЛО

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини