Принципи, які є базою всіх реформ, це: економічне зростання, зниження рівня корупції та ефективне урядування, - Олександр Саєнко

Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко під час свого виступу на Міжнародній конференції високого рівня з питань реформ в Україні наголосив на тому, що всі реформи, які впроваджує Уряд, базуються на трьох основних принципах.

Першим з них є пріоритет економічного зростання. Міністр зазначив, що Україна має потенціал до більшого, ніж прогнозується, зростання рівня ВВП. "Стабілізація рівня ВВП дає можливість говорити про те, що ми можемо більше. Ми можемо говорити про те, що за умови незмінного і ефективного курсу реформ зростання ВВП у наступні кілька років може сягнути 5-7%", - зазначив він.

Другим принциповим питанням є подолання корупції. "Корупція - це не тільки значний стримуючий фактор для економіки, приходу іноземних інвесторів. Це ще й питання, суспільство з якими цінностями ми будуємо. Чи готові ми йти до лікаря, який купив диплом, чи довіритись водію, який придбав водійські права, - сказав Олександр Саєнко. - Ми маємо говорити не тільки про формальну юридичну складову, ми маємо говорити про дух закону, який дуже важливий в цій сфері".

Третім принципом є побудова системи ефективного державного управління. Міністр також наголосив на важливості європейської інтеграції та виконання Угоди про асоціацію. "Саме виходячи з цих основних принципів, ми говоримо про пріоритети на 2018 рік", - додав він.

Олександр Саєнко також перелічив питання, які Уряд вважає пріоритетними у 2018 році. Це - впровадження інновацій та цифровий розвиток, створення якісного бізнес-клімату, питання дерегуляції, впровадження нової системи державного контролю, залучення інвестицій та зростання експорту, захист бізнесу від тиску правоохоронних органів. Також він наголосив на тому, що Уряд розвиватиме сектор інфраструктури, продовжуватиме реформу енергетичного сектору та створення прозорих умов функціонування ринку газу та електроенергії.

Крім того, для Уряду важливою залишається підтримка розбудови антикорупційних інституцій. "Для подолання корупції дуже важливою є робота по впровадженню інституційних основ подолання корупції. Ми також маємо вирішити питання верифікації електронних декларацій", - сказав Міністр.

Говорячи про земельну реформу, Олександр Саєнко зазначив, що "ми маємо напрацювати свою власну модель обігу земель та дати поштовх розвитку фермерства і земельного ринку в Україні".

Одним з важливих питань є приватизація та управління державними підприємствами: на думку Міністра, це та сфера, де ми маємо значний потенціал як для економічного зростання, так і для зменшення корупційних впливів.

Основою успіху всіх реформ повинна бути успішна реформа державного управління. Уряд запроваджує трирічне бюджетне планування, перебудовує структури міністерств заради підсилення їх спроможності для підготовки якісних урядових рішень, оновлюється кадрова політика та система управління персоналом.

ДЖЕРЕЛО

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини