У національних інтересах України модернізувати свою країну, але це не можливо без стимулів європейської інтеграції, - Іванна Климпуш-Цинцадзе на UkraineLab-2018

2018 рік стане роком важкої роботи з реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час виступу з основною доповіддю на засіданні Української лабораторії в Брюсселі. Цього року головною темою заходу стало питання майбутніх відносин між Україною та ЄС.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що системні напрацювання торік створили необхідні передумови для прогресу реформ в Україні, та поінформувала про основні досягнення з реформування країни, зокрема, про судову, пенсійну, енергетичну, освітню реформи, реформу сфери охорони здоров’я, державного управління, про приватизацію та децентралізацію. Вона сказала, що, наприклад, в рейтингу сприятливості ведення бізнесу, який щорічно робить Світовий банк, Україна піднялася з 112 місця в 2013 році на 76 місце.

Окремо Іванна Климпуш-Цинцадзе зупинилася на результатах впровадження Зони вільної торгівлі з ЄС, наголосивши на тому, що, за результатами 2017 року, ЄС закріпився як основний торговельний партнер України.

За словами Віце-прем’єр-міністра, найближчим часом очікується ухвалення урядово-парламентської дорожньої карти пріоритетних законопроектів у сфері європейської інтеграції: «Ми впевнені, що схвалення даного документу сприятиме прискоренню ухвалення необхідного законодавства в рамках дії Угоди про асоціацію. Серед наших пріоритетних сфер на цей рік – реформи у фінансовій сфері, дерегуляція, створення сприятливих умов для ведення бізнесу та цифрова реформа. Проте основна увага буде приділятися посиленню антикорупційної політики». Всього ж на основі Урядового плану дій з імплементації Угоди, ухваленого в жовтні минулого року, Україні необхідно виконати понад 2 тис. завдань та 5 тис. заходів.

«Угода про асоціацію між Україною та ЄС є дорожньою картою змін. Україна з часів Майдану досягла істотного прогресу і продовжує це робити, незважаючи на російську агресію. Сьогодні ми не маємо права втрачати історичний шанс, який отримали, і зобов'язані ухвалювати складні, але важливі рішення для майбутнього нашої країни», - долала Іванна Климпуш-Цинцадзе, оцінивши важливу роль та високий рівень залученості представників громадянського суспільства і експертного середовища до процесу реформування країни.

Вона зазначила, що послаблення російської агресії на Сході України не спостерігається та наголосила на тому, що Україна розраховує на подальшу солідарність партнерів ЄС стосовно засудження агресивної імперіалістичної політики Росії в регіоні Східного партнерства.

Говорячи про Східне партнерство, Віце-прем’єр-міністр акцентувала увагу на необхідності вироблення більш диференційованого підходу до різних країн СхП.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що в національних інтересах України модернізувати свою країну. Але Україна не може це робити без стимулів європейської інтеграції. Серед пріоритетних цілей євроінтеграції на найближче майбутнє вона назвала інтеграцію в Європейський митний союз, європейський цифровий та енергетичний ринки, спільний повітряний простір.

Довідково

Українська лабораторія в Брюсселі – щорічний захід Офісу зв’язку українських аналітичних центрів в Брюсселі, що є платформою для дискусії та співпраці всіх, хто зацікавлений у сприянні європейській інтеграції України. У цьогорічній дискусії взяли участь представники Європарламенту та Єврокомісії, дипломати, представники громадянського суспільства та аналітичних центрів України.

ДЖЕРЕЛО

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини