Чотирнадцяте засідання Робочої панелі «Врядування та реформа державного управління» (м. Єреван, Республіка Вірменія)

15-16 березня 2018 року в м. Єреван (Республіка Вірменія) проходило Чотирнадцяте засідання Робочої панелі «Врядування та реформа державного управління» Тематичної платформи 1 «Зміцнення інститутів та забезпечення належного врядування» ініціативи ЄС «Східне Партнерство».

Чергове засідання Робочої панелі було присвячене обговоренню питань стратегічного планування, визначеного одним з пріоритетних завдань Сфери 1 Робочої панелі, яка створена для започаткування стратегічних рамок та виступає ключовим елементом в процесі планування та координації політики.

З вітальним словом до учасників засідання звернувся заступник Міністра закордонних справ Республіки Вірменія Гарен НАЗАРЯН, який наголосив на важливості реалізації Угоди про всеосяжне та посилене партнерство між Європейським Союзом і Республікою Вірменія, укладеної 24 листопада 2017 року під час Саміту Східного партнерства, що встановлює міцну правову базу для зміцнення політичного діалогу, розширення сфери економічної та галузевої співпраці, створення основи для нових можливостей у сфері торгівлі та інвестицій, а також посилення мобільності в інтересах громадян. Крім того, було окреслено пріоритети країни в контексті співробітництва з ініціативою ЄС «Східне партнерство», зокрема верховенство права, реформа державного управління, судова реформа, стратегічне управління, реформа місцевого самоврядування та електронне урядування.

У вступній промові Посол, Глава Представництва ЄС у Республіці Вірменія Пьотр СВІТАЛЬСЬКИЙ наголосив, що заходи, організовані в рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство», виступають можливістю для обміну досвідом, результатами реалізації пріоритетних реформ, у тому числі реформи місцевого самоврядування відповідно до принципу субсидіарності, що є одним з наріжних каменів законодавства Європейського Союзу і базовою вимогою Європейської хартії про місцеве самоврядування. Також було підкреслено ефективність співробітництва, спрямованого на досягнення спільної мети, відповідно до принципів міжнародного права й основних цінностей, формування політично нейтральної, підзвітної державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, залучення громадянського суспільства.

Заступник Керівника Апарату Уряду Республіки Вірменія Ваге ДЖИЛАВЯН, зауважив, що у Республіці Вірменія триває реалізація комплексних реформ шляхом ефективного впровадження принципів стратегічного управління, підзвітності, відкритості та прозорості. Разом з тим, було представлено основні досягнення в контексті прийняття довгострокової стратегії «Цифровий порядок денний Республіки Вірменія до 2030 року». У свою чергу, начальник Відділу розроблення програм та професійного розвитку Ради державної служби Республіки Вірменія Рузанна ХАЧАТРЯН у промові підкреслила, що реформа державного управління та державної служби є пріоритетною для Республіки Вірменія, свідченням чого виступає розроблення та прийняття ряду законопроектів та нормативно-правових актів з нового законодавства. Також, було наголошено, що для усіх країн Східного партнерства реформа державного управління та децентралізація є своєрідним викликом, саме тому необхідно консолідувати зусилля задля досягнення спільної мети.

Головуючий Чотирнадцятого засідання Робочої панелі, заступник керівника Відділу Східного партнерства, регіонального співробітництва та ОБСЄ Директорату з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ Європейської служби зовнішньої діяльності Нілс ДЖЕНСОНС привітав учасників заходу з нагоди його відкриття та здійснив загальний огляд реалізації Робочої програми Робочої панелі на 2014-2017 роки, а також представив проект Робочої програми Тематичної платформи 1 на 2018-2019 роки.

Під час першого дня заходу представниками країн-лідерів чотирьох сфер Робочої панелі було розглянуто основні досягнення у рамках реалізації Робочої програми, а також представлено основні заходи, заплановані на 2018 рік у контексті обговорення Результатів діяльності Східного партнерства до 2020 року.

Начальник відділу розвитку людських ресурсів Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Анжела КУКУЛЯ представила ключові результати реалізації заходів впродовж звітного періоду, а також окреслила тематику запланованих заходів.

Крім того, під час засідання було представлено основні підходи до процесу стратегічного планування та координації і фінансування процесів розробки стратегічних документів, а також розглянуто стан реалізації основних заходів в рамках Стратегії «Цифровий порядок денний Республіки Вірменії до 2030 року».

Зокрема, Генеральний директор Директорату публічної адміністрації Секретаріату Кабінету Міністрів України Андрій БЕГА та директор Департаменту видатків бюджету органів влади Міністерства фінансів України Людмила РОЖКОВА презентували основні результати, завдання та виклики реформи державного управління в частині впровадження стратегічного управління та аналізу політики і реформи управління державними фінансами в Україні.

Другий день засідання був присвячений питанням децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування, запобіганню корупції та ролі громадянського суспільства у впровадженні реформи, сприянні прозорості та підзвітності державного управління та місцевого самоврядування.

У засіданні Робочої панелі взяли участь представники країн-членів ініціативи ЄС «Східне партнерство», представники органів державної влади країн-членів ЄС та громадськості.

Довідково: з 2011 року Україна, за безпосередньої участі НАДС, бере активну участь у діяльності Робочої групи «Реформа державного управління» і постійно відвідує засідання Робочої групи та заходи, організовані країнами-членами Східного партнерства. Така співпраця сприяє виконанню НАДС поставлених завдань, зокрема забезпеченню формування та реалізації єдиної державної політики у сфері державної служби, у тому числі здійснення функціонального управління державною службою, розроблення заходів щодо підвищення ефективності державної служби тощо.

Діяльність Робочої групи спрямована на такі напрями:

  • «Державна служба, державні установи та їх функції (управління людськими ресурсами, загальні засади прийняття та проходження державної служби, нормативно-правові акти)»;
  • «Прозорість, електронне урядування та захист даних»;
  • «Децентралізація місцевих / регіональних органів державної влади»;
  • «Ефективне управління технічною допомогою» (з 2012 року Україна – країна-лідер).

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини