Засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки річних національних програм співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО

27 квітня 2018 року у приміщенні Будинку Уряду відбулось установче засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки річних національних програм співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО  (далі – РНП).

Захід відкрив Керівник експертної групи з питань взаємодії з НАТО Урядового офісу Олексій Генчев, який у вступному слові наголосив на важливості підготовки РНП, як стратегічного документу, метою якого є набуття Україною членства у Північноатлантичному Альянсі.

До підготовки проекту документа залучено представників більше 70 інституцій: міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, правоохоронних органів та державних підприємств. Крім того, до підготовки проекту РНП залучений радник Урядового офісу з координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ден Абахазі.

У своєму виступі, головний спеціаліст відділу галузевої взаємодії з НАТО Інна Потапова звернула увагу на важливість дотримання часових рамок під час роботи з підготовки проекту РНП на 2019 рік, а також посилення міжвідомчої координації.

Представники Урядового офісу наголосили на необхідності зміни підходів до процесу підготовки РНП що, насамперед полягає в оновленні стратегічної мети документа, та повністю знайшло своє відображення у презентованому проекті оновленої структури РНП.

Серед новацій у процесі підготовки РНП, слід також відмітити оновлення форм підготовки пропозицій до проекту РНП та додатків до неї.

Учасники установчого засідання отримали коментарі та практичні поради від представників Урядового офісу щодо подальшої роботи з підготовки проекту РНП, обговорили календарний план роботи на найближчий період та визначились з подальшими кроками щодо організації роботи з підготовки проекту РНП - 2019.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяв начальник експертно-аналітичного відділу Іван Рощин.

Довідково:

Річна національна програма співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО (РНП) — документ, що є ключовим інструментом здійснення реформ в Україні за підтримки НАТО, що замінив з 2009 року цільовий річний план дій Україна-НАТО. Формат РНП ініційовано рішенням Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ 3 грудня 2008 року. Президент України затверджує РНП та підготовлений урядом План заходів щодо її виконання. Програма та План містять 5 розділів: політичні та економічні питання, оборонні та військові питання, ресурсні питання, питання безпеки та правові питання. До реалізації РНП та Плану залучаються центральні органи виконавчої влади, інші органи державної влади, неурядові організації. За підсумками виконання РНП сторона НАТО готує оцінку та рекомендації, які враховуються при підготовці РНП на наступний рік.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини