Відбулась офіційна конференція з нагоди закриття проекту Twinning для Державної авіаційної служби України

19 липня 2018 року в приміщенні Державної авіаційної служби України (далі – Державіаслужба) відбулось офіційне закриття проекту Twinning «Наближення законодавства України в галузі сертифікації аеродромів/аеропортів та льотної придатності України до відповідних норм та стандартів ЄС».

Проект впроваджувався спільно із Агентством з авіаційної безпеки та безпеки польотів Королівства Іспанії та був спрямований на підтримку розвитку цивільної авіації України та її інтеграції в транспортну систему ЄС шляхом гармонізації українських правил авіації з відповідним законодавством ЄС у сфері сертифікації аеродромів/аеропортів та льотної придатності повітряних суден, їх деталей та приладів, а також сертифікації проектних і виробничих організацій.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян висловив щиру подяку партнерам проекту та наголосив на високій підтримці з боку Європейської Комісії, яка повірила у рішучість та здатність Міністерства інфраструктури України та Державіаслужби реформуватися відповідно до європейських стандартів. Крім того, зазначив, що авіаційна сфера є одним із пріоритетів співпраці між Україною та ЄС, та наголосив, що проект Twinning став ще одним кроком до реалізації Національної транспортної стратегії України 2030 «Drive Ukraine». Міністр зауважив, що між Україною та ЄС очікується підписання Угоди про спільний авіаційний простір,  яка дозволить об'єднати  ринки повітряного транспорту і відкрити нові можливості для національних авіаперевізників та пасажирів користуватися більш якісними послугами авіаперевезень.

Також з вітальною промовою до учасників заходу звернувся Голова Державіаслужби Олександр Більчук, який зосередив увагу на високому професіоналізмі та ефективному співробітництві між партнерами проекту в рамках досягнення обов’язкових результатів та в контексті розвитку цивільної авіації в Україні відповідно до європейських стандартів. Відзначив, що під час реалізації проекту було удосконалено систему підготовки персоналу Державіаслужби, забезпечено схвалення нових редакцій керівництв державних інспекторів, а також проведено ряд навчальних курсів, тренінгів та навчальних візитів.

З промовами також виступили Надзвичайний і повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні Сильвія Хосефіна Кортес Мартін та директор Агентства з авіаційної безпеки та безпеки польотів Королівства Іспанії Ізабель Маестре Морено, які висловили готовність європейської сторони до всебічної підтримки Державіаслужби у реалізації подальших реформ у сфері авіації.

Керівник проекту від Королівства Іспанія Еухенія Льоренс Белтран де Хередіа подякувала українській стороні за активну участь у експертних місіях та навчальних візитах, а також залучення великої кількості вітчизняних експертів впродовж реалізації проекту. Крім того, представила основні досягнення проекту, зокрема розробку Авіаційних правил України у сферах аеродромів/аеропортів та льотної придатності відповідно до Регламентів ЄС, а також проведення тренінгів з сертифікації та нагляду за операторами аеродромів/аеропортів відповідно до оновлених вимог.

Перший секретар програми «Конкурентна політика та енергетичні ринки» Представництва ЄС в Україні  Хосе Мануель Ернандез Мартінез висловив упевненість у тому, що отриманий досвід від колег з Королівства Іспанія і надалі сприятиме підвищенню стандартів безпеки авіаційної галузі України.

Участь у конференції взяли представники Міністерства інфраструктури України, Державіаслужби, Державної служби України з безпеки на транспорті, Представництва ЄС в Україні та інші.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у конференції взяла завідувач сектору координації Twinning відділу управління проектами Юлія Федина. 

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 "Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning" НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу. 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини