Відбулася Щорічна конференція Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства

2 листопада 2018 року відбувся перший день роботи Щорічної конференції Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (далі – УНП ФГС СхП).

Конференцію організовано за підтримки проекту “Громадська синергія”, що фінансується ЄС, співфінансується та виконується Міжнародним фондом “Відродження”.

Під час конференції було презентовано моніторинговий звіт УНП ФГС СхП “Поступ України у виконанні двадцяти досягнень Східного партнерства до 2020 року”, в якому експерти УНП ФГС СхП проаналізували, наскільки повно Україна провела реформи та наблизилась до ключових досягнень, визначених Спільним робочим документом “20 очікуваних досягнень Східного Партнерства до 2020 р.” (станом на 1 вересня 2018 року).

Зокрема, у звіті вказано, що Україна активно просувається у напрямку досягнення 17 цілей, які Європейський Союз запропонував для країн Східного партнерства у зазначеному документі.

Найактивніше Україна просувається у сферах боротьби з корупцією, у реформі державного управління, безпеки, розвитку малого та середнього бізнесу, впровадженні Зони вільної торгівлі з ЄС, захисті довкілля, візової лібералізації.

Крім того, під час першого дня конференції відбувся круглий стіл, який передбачав 4 паралельні панельні дискусії за такими пріоритетами:

1. Економічний розвиток та ринкові можливості:

  • прогрес у реалізації ПВЗВТ;
  • актуальні виклики на шляху цифрового розвитку України;
  • механізми підтримки МСП в Україні: проблеми та перспективи;
  • виклики в сфері соціально-трудової політики та соціального діалогу в Україні.

2. Посилення інституцій та належного врядування:

  • гендерна рівність і недискримінація;
  • реалізація ключових реформ у сфері судочинства;
  • верховенство права та антикорупційні механізми;
  • проведення реформи державного управління.

3. Взаємопов’язаність, енергоефективність, довкілля та зміна клімату:

  • стан реалізації державної політики в сфері енергоефективності;
  • стан впровадження оцінки впливу на довкілля.

4. Мобільність та контакти між людьми:

  • молодь, освіта, розвиток навичок та культура;
  • дослідження та інновації;
  • мобільність та міграція.

В рамках панельних дискусій відбулося обговорення пріоритетів, визначених документом “20 очікуваних досягнень Східного Партнерства до 2020 р.”, та експертної оцінки і пропозицій до документу в рамках відповідних пріоритетів.

Зокрема, під час панельної дискусії ІІ “Посилення інституцій та належного врядування” Катерина ЛЕВЧЕНКО, Урядовий уповноважений з питань гендерної політики, звернула увагу присутніх на необхідності наскрізної інтеграції гендерної складової в усі реформи, що здійснюються в Україні.

Також було підкреслено важливість інституційного забезпечення формування та реалізації державної гендерної політики.

Серед пріоритетів діяльності, серед іншого, було визначено удосконалення гендерних компетентностей державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, а також забезпечення інформаційно-комунікативної підтримки реалізації гендерної політики, поселення обізнаності громадськості та населення щодо неї.

Водночас Тетяна ІВАНІНА, представник Бюро гендерних стратегій і бюджетування, розповіла про важливість проведення гендерного аудиту у державних органах та громадських організаціях.

Зазначений аудит вже був проведений у державних органах сектору безпеки і оборони України. У 2019 році заплановано його проведення у Міністерстві закордонних справ України.

У свою чергу Михайло ЖЕРНАКОВ, директор Фундації DEJURE, головний експерт з судової реформи коаліції громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ”, представив ключові результати реформи системи судочинства в України.

Серед невирішених проблем, серед іншого, були названі забезпечення невідворотності покарання за скоєння корупційних злочинів та захисту прав і свобод громадян у судах, тобто прозорість і непідкупність суддів.

Принагідно було звернуто увагу на те, що в Україні найвищий показник серед країн Європи щодо представлення жінок на посадах суддів і він складає 49%.

Леся ШЕВЧЕНКО, президент Фундації “Відкрите суспільство”, представила результати антикорупційної реформи та реформи державного управління.

Водночас Леся Шевченко поінформувала присутніх про заплановане проведення дослідження стану впровадження інструментів належного врядування Ради Європи у діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування.

Дослідження буде проводитися за австрійською методологією.

Крім того, під час конференції був представлений проект реформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Участь у заході взяли представники міністерств, центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, інститутів громадянського суспільства, міжнародні та вітчизняні експерти.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла Анжела Кукуля, начальник відділу розвитку людських ресурсів.

 

Додатки:

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини