Відбулося дев’яте засідання Наглядового комітету та конференція з нагоди закриття проекту Twinning для Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

09 жовтня 2019 року у Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі - Держпродспоживслужба) відбулося дев’яте засідання Наглядового комітету та конференція з нагоди закриття проекту Twinning «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері захисту рослин та здоров’я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб».

Проект впроваджувався Держпродспоживслужбою спільно з Латвійською службою захисту рослин, Федеративним Міністерством продовольства та сільського господарства Німеччини, Інститутом Юліуса Кюна (Німеччина) та Литовською державною службою рослин при Міністерстві сільського господарства.

Метою проекту було створення законодавчих та управлінських основ для забезпечення належного використання засобів захисту рослин, поліпшення супутніх інспекцій, а також лабораторних систем відповідно до вимог ЄС.

З вітальними словами до учасників заходу звернулися Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, а також надзвичайний та повноважний посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, надзвичайний та повноважний посол Литовської Республіки в України Маріус Януконіс.

Постійний радник проекту Twinning Райвіс Гросбардіс презентував дев’ятий квартальний звіт та загальні результати проекту. Також слід зазначити, що роботу над законопроектом «Про захист та карантин рослин», а також порядком контролю засобів захисту рослин з імпортних активних речовин було продовжено. Крім того, були розроблені рекомендації щодо впровадження системи паспортизації та попередньої експортної сертифікації рослин в Україні. Протягом звітного періоду проект продовжував висвітлювати свою діяльність на офіційній сторінці проекту  Facebook. За результатами засідання було затверджено протокол дев’ятого засідання.

Участь у заході взяли представники Представництва ЄС в Україні, Посольства Латвії в Україні, Посольства Литви в Україні, Посольства Німеччини в Україні, Міністерства сільського господарства Латвійської Республіки, Інституту Юліуса Кюна, Держпродспоживслужби та Міністерства аграрної політики України. Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу захід відвідала завідувач сектору проектів SIGMA та CIB відділу управління проектами Юлія Єрченко.

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституціональної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning та TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини