Конференція з нагоди відкриття проєкту Twinning для Антимонопольного комітету України

21 жовтня 2020 року в режимі онлайн зустрічі відбулася конференція з нагоди офіційного відкриття проєкту Twinning для Антимонопольного комітету України (АМКУ) «Підтримка Антимонопольного комітету України у подальшому наближенні законодавчих, процедурних та правозастосовчих практик до стандартів ЄС у сфері практик антимонопольного контролю», який упроваджується спільно з органами у антимонопольній сфері консорціуму європейських партнерів у складі Литовської Республіки, Румунії та Федеративної Республіки Німеччини.

Проєкт спрямований на підвищення ефективності, прозорості та узгодженості антимонопольної політики України на основі наближення до антимонопольного законодавства ЄС, відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Серед основних цілей проєкту є гармонізація антимонопольного законодавства, процедурних та виконавчих практик України із відповідним законодавством та практиками ЄС, а також забезпечення просвітницької діяльності серед ключових зацікавлених сторін та суспільства загалом.

Із вітальними промовами виступили Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас САРАПІНАС, Заступник голови місії Посольства Федеративної Республіки Німеччини в Україні доктор Бертрам вон МОЛЬТКЕ, Заступниця голови місії Посольства Румунії в Україні Аліна ДУМІТРАХЕ-КОТУ, керівниця відділу з питань економічного співробітництва, енергетики, інфраструктура та довкілля Представництва ЄС в Україні Хлоя АЛЛІО та Голова Антимонопольного комітету України Ольга ПІЩАНСЬКА.

Окрім того, лідерка проєкту від України Дар’я ЧЕРЕДНІЧЕНКО, лідер проєкту від держав-членів ЄС Шарунас КЕСЕРАУСКАС, а також лідери від молодших партнерів проєкту Конрад ОСТ та Космін БЕЛАКУРЕНКУ поділилися викликами, цілями та очікуваннями від реалізації проєкту Twinning для Антимонопольного комітету України.

Також учасники конференції обговорили пропоновані зміни до українського антимонопольного законодавства, подальші кроки членів команди та очікувані результати проєкту Twinning.

У конференції також взяли участь  представники проєкту Twinning для АМКУ від держав-членів ЄС та Представництва ЄС в Україні.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла головний консультант сектору координації Twinning відділу управління проектами Мар’яна ПОСТОЛОВСЬКА.

 Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проєктів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Проєкт Twinning «Підтримка Антимонопольного комітету України у подальшому наближенні законодавчих, процедурних та правозастосовчих практик до стандартів ЄС у сфері практик антимонопольного контролю» охоплює три наступних компоненти:

  • Компонент 1 – Подальше узгодження антимонопольного законодавства України із відповідним законодавством ЄС у сфері антимонопольного регулювання;
  • Компонент 2  –  Процедурна та виконавча практика АМКУ;
  • Компонент 3 – Просвітницька діяльність та пропаганда АМКУ серед ключових зацікавлених сторін та суспільства загалом.

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини