Відбулось Настановче засідання проєкту Twinning для Національного банку України

09 березня 2021 року відбулось Установче засідання проєкту Twinning для Національного банку України «Посилення інституційної та регуляторної спроможності Національного банку України з метою імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», який впроваджується спільно з органами консорціуму європейських партнерів у складі Республіки Польща та Литовської Республіки.

Проєкт Twinning реалізується з метою сприяти макроекономічній стабільності через підвищення інституційної спроможності Національного банку України, а також шляхом побудови надійної банківської та платіжної інфраструктури та охоплює наступні компоненти:

Компонент I: подальша імплементація Базельських основних принципів для ефективного банківського нагляду;

Компонент II: система регулювання миттєвих платежів;

Компонент III: зміцнення інституційної спроможності шляхом створення інтегрованої системи стратегічного планування, виконання та моніторингу, моделі планування та управління на основі процесів;

Компонент IV: посилення функції та спроможності міжнародного співробітництва НБУ у сфері європейської інтеграції України.

Учасників засідання привітав заступник Голови Національного банку України, лідер проєкту від України Дмитро Сологуб, який у своєму вітальному виступі висловив подяку присутнім за підтримку у впровадженні проєкту Twinning, що сприятиме зміцненню потенціалу Національного банку України.

Із вітальною промовою виступив лідер проєкту від держав-членів ЄС Павел Замески (Paweł Samecki), який наголосив на важливості співпраці партнерів у рамках проєкту з метою його успішної імплементації.

У свою чергу, постійний радник проєкту Twinning Даріуш Левандовски (Dariusz Lewandowski) привітав учасників та висловив вдячність за виявлену довіру до Республіки Польща та Литовської Республіки впроваджувати згаданий проєкт, а також здійснив огляд запланованих заходів в рамках чотирьох компонентів проекту Twinning та коротко розповів про найближчі заплановані заходи.

Також учасників проінформували, що через обмеження безпеки та подорожей, пов’язаних із пандемією COVID-19, RTA (постійнй радник) проєкту Twinning Даріуш Левандовски (Dariusz Lewandowski) не приїхав фізично в Україну, однак розпочав роботу над проєктом віддалено.

Настановче засідання стало початком змістовного обговорення, що має привести  Україну до виконання зобов’язань, взятих на себе у рамках підписаної Угоди про асоціацію, а також до економічного зростання та розвитку інновацій.

У засіданні взяли участь експерти проєкту Twinning від держав-членів ЄС, Представництва Європейського Союзу в Україні та Національного банку України.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла начальник відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Юлія Єрченко.

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини