Відбулось п’яте засідання Керівного комітету проєкту Twinning для Національного банку України

26 січня 2022 року в режимі онлайн відбулося п’яте засідання Керівного комітету проєкту Twinning «Посилення інституційної та регуляторної спроможності Національного банку з метою імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», бенефіціаром якого виступає Національний банк України (далі – НБУ).

Проєкт впроваджується НБУ спільно з Національним банком Республіки Польща та Центральним банком Литовської Республіки.

Метою проєкту Twinning є сприяння макроекономічній стабільності через підвищення інституційної спроможності НБУ, а також шляхом побудови надійної банківської та платіжної інфраструктури.

У вступному слові Керівник проєкту від країни-партнера Володимир Кучин привітав учасників засідання та висловив подяку європейській стороні за ефективне співробітництво в рамках реалізації проєкту.

У свою чергу, Постійний радник проєкту Twinning Даріуш Левандовскі у своєму виступі представив практичні результати реалізації проєкту, які були досягнуті протягом звітного періоду. Зокрема, було розроблено Положення про організацію процесу оцінки достатності внутрішнього капіталу в банках та банківських групах, яке затверджено постановою Правління НБУ від 30 грудня 2021 року № 161. Крім того, наразі здійснюється упровадження миттєвих платежів, яке має стати одним з індикаторів досягнення розвитку відкритої архітектури фінансового ринку, що передбачено стратегічним напрямом «Інноваційний розвиток», визначеним Стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року.

У ході засідання експертами та партнерами проєкту було затверджено квартальний звіт проєкту, обговорено реалізовані заходи за усіма компонентами та визначено плани на наступний звітний період.

У засіданні взяли участь представники НБУ, експерти проєкту для НБУ держав-членів Європейського Союзу та Представництва Європейського Союзу в Україні. Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяв начальник відділу управління проєктами Анатолій Сопілка.

 

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проєктів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Проєкт Twinning реалізується з метою сприяти макроекономічній стабільності через підвищення інституційної спроможності Національного банку України, а також шляхом побудови надійної банківської та платіжної інфраструктури та охоплює наступні компоненти:

Компонент I: подальша імплементація Базельських основних принципів для ефективного банківського нагляду;

Компонент II: система регулювання миттєвих платежів;

Компонент III: зміцнення інституційної спроможності шляхом створення інтегрованої системи стратегічного планування, виконання та моніторингу, моделі планування та управління на основі процесів;

Компонент IV: посилення функції та спроможності міжнародного співробітництва НБУ у сфері європейської інтеграції України.

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини