За участі Голови Нацдержслужби України відбулася нарада-семінар «Приязна адміністрація: відкритість і прозорість діяльності державних органів»

За участі Голови Національного агентства України з питань державної служби В’ячеслава Толкованова відбувся методичний нарада-семінар «Приязна адміністрація: відкритість і прозорість діяльності державних органів».

Захід став підготовчим до засідання Організаційного комітету конкурсу і проводився з метою вироблення рекомендацій щодо посилення ролі конкурсу в контексті завдань адміністративної реформи, визначених Президентом України у Програмі економічних реформ на 2011-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава". Під час наради було обговорено шляхи забезпечення відкритості і прозорості влади, організаційні аспекти проведення конкурсу, а також кращі практики, застосовані органами державної влади у процесі надання адміністративних послуг населенню.

У обговоренні взяли участь представники Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, керівники кадрових служб та структурних підрозділів з питань взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю міністерств, переможці та лауреати Всеукраїнського конкурсу «Приязна адміністрація» попередніх років, науковці та експерти з питань реформи публічної адміністрації, представники громадських організацій.

У вступному слові Голова Нацдержслужби України В’ячеслав Толкованов оголосив про зміни, внесені до складу Організаційного комітету постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2011 № 1323. Відповідно до акта оргкомітет очолив Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, що свідчить при серйозну увагу, яку Уряд приділяє цьому конкурсу.

В’ячеслав Толкованов наголосив на важливості конкурсу як інструменту оцінювання ефективності взаємодії державних органів з громадянами, заохочення до підвищення якості надання адміністративних послуг, утвердження принципів прозорості та відкритості у роботі державних органів.

При цьому Голова Нацдержслужби вказав на необхідність переосмислення ролі цього заходу у контексті проведення адміністративної реформи, напрацювання нового формату його проведення, зокрема, удосконалення системи оцінювання учасників конкурсу, в тому числі за рахунок більш активного залучення громадських організацій.

Директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Марина Канавець у своєму виступі окреслила основні етапи проведення конкурсу, в якому 2010 року взяли участь 1068 органів влади. Директор Центру внесла низку пропозицій щодо удосконалення конкурсу, у тому числі розширення кола учасників, збільшення критеріїв, за якими проводиться оцінювання, а також популяризації найкращих практик, застосованих учасниками щодо надання адміністративних послуг.

За підсумками обговорення утворено робочу групу, яка до кінця січня має напрацювати відповідні пропозиції щодо удосконалення проведення конкурсу до розгляду Організаційного комітету конкурсу «Приязна адміністрація». Головою робочої групи призначено директора Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС Марину Канавець.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини