Завдяки реформуванню органів державного управління Україна уже зекономила понад мільярд гривень, - Голова Нацдержслужби

Саме сфера державного управління є однією із слабких ланок у процесі впровадження комплексних реформ у державі. Розуміючи це, Уряд із першого дня прийняв ряд важливих рішень і працює над поліпшенням якості державного управління та підвищенням ефективності державної служби. На цьому наголосив Голова Національного агентство з питань державної служби Костянтин Ващенко на брифінгу в Будинку Уряду 8 жовтня 2014 року.

 

Загалом Костянтин Ващенко виокремив три етапи цього процесу.

За його словами, перший етап був розпочатий буквально з перших днів роботи Уряду. «У квітні Кабінет Міністрів прийняв постанову №85, відповідно до якої гранична чисельність ЦОВВ була скорочена на 10%», - зазначив Голова Нацдержслужби. Він зауважив, що сьогодні ця постанова реалізована з певними винятками, які обумовлені ситуацією на Сході та Півдні України: наприклад, під скорочення не потрапили Міністерство внутрішніх справ і Міністерство оборони.

Загалом на сьогодні у всіх органах виконавчої влади скорочено понад 27 тис. державних службовців, у результаті чого видатки з державного бюджету на виплату їм зарплат скоротилися на мільярд гривень. «Сьогодні скорочено близько 27 тис. державних службовців. Це становить близькомільярда гривень, які витрачалися на оплату праці та заохочення», - зазначив Костянтин Ващенко.

Окремі ЦОВВ, проаналізувавши свої функції і завдання, прийняли для себе рішення перевищити встановлений Урядом показник. Скажімо, Держфінінспекція скоротила кількість держслужбовців на понад 10%, Мінсоцполітики - на понад 12%, апарат Державної пенітенціарної служби – на понад 15% тощо.

Крім того, враховуючи необхідність оптимізувати видатки на утримання державного апарату, відповідні скорочення здійснили і місцеві органи виконавчої влади, хоча прямо постановою Уряду це і не було обумовлено.

«У підсумку стало зрозуміло, що, крім очевидних вигод для держбюджету від скорочення чисельності держслужбовців, для того, щоб провести реальну реформу і підвищити якість державного апарату треба серйозно проаналізувати функції, повноваження міністерств і відомств», - зазначив Костянтин Ващенко.

У зв’язку з цим, підкреслив він, у рамках другого етапу реформування держслужби Уряд створив робочу групу, яка впродовж двох місяців працювала над питанням оптимізації системи ЦОВВ. Наслідком цієї роботи стало прийняття постанови Кабінету Міністрів №442 від 12 вересня 2014 року. Відповідно до цього документа вісім контролюючих органів було ліквідовано, а ще 10 сьогодні перебувають у стадії реорганізації. Крім того, суттєво скорочено функції, усунено дублювання повноважень, які були сконцентровані в різних міністерствах і відомствах. «Це дасть можливість підвищити ефективність роботи цих структур, поліпшити бізнес-середовище і регуляторний клімат в Україні. Таким чином робота, яка сьогодні проводиться Урядом, має на меті підвищити стандарти роботи державної служби та якість послуг, які органи влади надають населенню», - заявив Голова Нацдержслужби.

Очікується, що за результатами цієї роботи чисельність державних службовців центральних апаратів контролюючих органів буде скорочено на понад 47%, по територіальних органах ця цифра сягне 16%.

Наступний етап, який зараз розпочинається, пов'язаний із проведенням серйозного функціонального обстеження ЦОВВ в контексті децентралізації і передачі більшої частини повноважень органам місцевого самоврядування. «Ми сьогодні працюємо над лібералізацією системи державного управління, щоб частину державних функцій передати саморегулівним громадським організаціям та об’єднанням. Це, очевидно, буде наступною хвилею, коли разом із функціями відбудеться скорочення чисельності державних службовців», - заявив Костянтин Ващенко.

«Але чисельність – це не мета, це наслідок роботи, пов’язаної з оптимізацією структури і функцій, делегуванням повноважень і дерегуляцією державних структур. Лише так ми можемо говорити про реальне підвищення ефективності центральних і місцевих органів виконавчої влади», - підсумував ГоловаНацдержслужби. При цьому він наголосив, що Нацдержслужба, проводячи реформування системи державного управління, намагається не повторити помилок минулих років, коли скорочення було механічним, а після його проведення упродовж короткого часу чисельність держслужбовців разом із додатковими органами державного управління тільки зростала.

Урядовий портал

Актуально? Розкажіть друзям!