Важливим напрямком розвитку взаємин України з НАТО було б залучення України до Програми розширених можливостей, - Іванна Климпуш-Цинцадзе

Вступ до Альянсу є стратегічним курсом України та сприяє як національним безпековим інтересам, так і інтересам країн-членів Альянсу. Україна зацікавлена в розвитку інтеграційних взаємин на майбутньому Саміті НАТО в Брюсселі. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з колишнім Генеральним Секретарем НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном в рамках Світового економічного форуму в Давосі.

Сторони погодилися, що важливим напрямком розвитку взаємин з НАТО в короткотерміновій перспективі було б, поза існуючими інструментами взаємодії та інтеграції,  залучення України до Програми розширених можливостей. Також йшлося про необхідність додаткової підтримки країнами-членами трастових фондів Альянсу, що діють в Україні.  

Віце-прем’єр-міністр повідомила, що наразі близько 45% населення України підтримують НАТО, а 62% проголосували б на референдумі за вступ України до НАТО. Україна має в своєму розпорядженні інструменти, що сприяють зростанню підтримки євроатлантичної інтеграції. Річна національна програма співробітництва Україна-НАТО залишається ключовим документом і є національним планом реформ, що має на меті реалізацію демократичних, економічних та оборонних принципів та досягнення стандартів, притаманних країнам-членам НАТО.

В контексті реформ Іванна Климпуш-Цинцадзе також згадала про поведінку на міжнародній арені Угорщини, яка своїми діями підриває інтеграцію України в євроатлантичний простір, незважаючи на готовність України у двосторонньому міждержавному діалозі знаходити рішення щодо питань, які турбують Угорщину. Така поведінка сусідньої країни не відповідає двостороннім домовленостям підтримувати дружні відносини. «Україна розцінює позицію Угорщини, що намагається блокувати поглиблений діалог високого рівня країни з НАТО, як деструктивну», - зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Окремо сторони  зупинилися на завданнях широких політичних та економічних реформ в Україні, акцентувавши увагу на пріоритетних задачах.  Це, зокрема, створення Антикорупційного суду та інші заходи щодо боротьби з корупцією, а також реалізація ухваленого Верховною Радою Закону про приватизацію держмайна.

ДЖЕРЕЛО

Актуально? Розкажіть друзям!