Україна може розраховувати на повну подальшу підтримку ЄС на шляху реформ, - Хюґ Мінґареллі

У 2018 році євроінтеграція має стати тотальною. Виконання Угоди про асоціацію – це відповідальність усіх гілок влади. Про це під час презентації Звіту про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у 2017 році заявила Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, у 2018 році має бути запущено оновлену систему державного контролю безпечності харчових продуктів, встановлено вимоги до маркування та інформації для споживачів про харчові продукти, а також до матеріалів, що контактують з харчовими продуктами. Задля розвитку вітчизняного високотехнологічного експорту та просування у підготовці до підписання Угоди АСАА (Угода про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів) слід ухвалити зміни до законів про технічні регламенти й оцінку відповідності та про здійснення державного ринкового нагляду, які чекають на розгляд у Парламенті.

У сфері захисту довкілля Україна має остаточно ухвалити закон про стратегічну екологічну оцінку, законодавчо врегулювати питання доступу до екологічної інформації, запобігання забрудненню підземних і поверхневих вод, проведення моніторингу та оцінку забруднення повітря, у сфері управління відходами – встановлення вимог до упаковки та відходів упаковки тощо.

У сфері транспорту очікується ухвалення Верховною Радою України пакету євроінтеграційних законів, які врегульовують увесь спектр питань у сфері транспорту, зокрема, вимоги до перевезення небезпечних вантажів, автомобільного, залізничного транспорту, внутрішнього водного транспорту.

У 2018 році планується підписання Угоди з Європейською Комісією про співробітництво в галузі доступу до даних і використання даних супутників Sentinel програми Copernicus, завершення роботи із розширення дії супутникових систем функціонального доповнення EGNOS на територію України, а також – розробка та затвердження п’ятирічної Загальнодержавної цільової науково-космічної програми України.

Триватиме реформа освіти. Зокрема, в 2018 році очікується ухвалення законів «Про загальну середню освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту», та «Про освіту дорослих».

Аби забезпечити доступ громадян до актуальної та вичерпної статистичної інформації відповідно до європейських стандартів, у 2018-му році очікується розроблення та впровадження за підтримки ЄС Єдиного веб-порталу офіційної статистичної інформації.

Щодо митних питань в поточному році сподіваємося на ухвалення важливих урядових євроінтеграційних ініціатив з метою спрощення формальних процедур торгівлі товарами і режиму транзиту та приєднання України до відповідних Конвенцій ЄС, зокрема, запровадити дієвий механізм інституту уповноваженого економічного оператора, забезпечити захист інтелектуальної власності при переміщенні товарів через митний кордон, тощо.

Крім того, в 2018 році відбуватимуться реформування системи митниці та запроваджуватиметься концептуально новий порядок взаємодії митних та контролюючих органів з суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності відповідно до передових європейських підходів.

За словами Голови Представництва ЄС в Україні Хюґа Мінґареллі, Україна може розраховувати на повну подальшу підтримку ЄС на шляху реформ. «10 млрд євро для цього доступні, 13 великих проектів діють. Любі українці, ми готові допомагати», - зазначив Посол. Він підкреслив, наскільки важлива комунікація змін, які відбуваються. «Потрібно пояснювати українцям, як виконання Угоди вплине на їх життя. Є багато популістів, які намагаються знецінити досягнення, що є, показати, що Угода не працює. Потрібно пояснювати, що виконання Угоди необхідне українцям, а не ЄС. А у вас є багато успіхів, які безпосередньо впливають на життя громадян. Наприклад, система державних закупівель Prozorro, завдяки якій українські компанії відчули, що таке чесна і прозора конкуренція», - зазначив Хюґ Мінґареллі. «Ми одна команда, і  виконання Угоди буде нашим спільним успіхом або спільною поразкою. Впевнений, що шляхом зростання  благополуччя України, кожного українця, через кілька років Україна стане частиною спільного ринку ЄС», - зазначив Посол.

ДЖЕРЕЛО

Актуально? Розкажіть друзям!