Відбулось п’яте засідання Керівного комітету проекту Twinning для Адміністрації Державної прикордонної служби України

25 січня 2018 року в Адміністрації Державної прикордонної служби України відбулось п’яте засідання Керівного комітету проекту Twinning «Підтримка Державної прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управління кордонами, зокрема у сфері перевірки документів та виявлення викрадених автомобілів».

Проект впроваджується Адміністрацією Держприкордонслужби спільно з Адміністрацією федеральної поліції Федеративної Республіки Німеччина, Державною прикордонною службою при Міністерстві внутрішніх справ Литовської Республіки та Прикордонною службою Республіки Польща.

Метою проекту є посилення спроможності Держприкордонслужби у боротьбі з нелегальною міграцією та протидії корупції, що сприятиме ефективному впровадженню системи інтегрованого управління кордонами у відповідності з кращими стандартами та практиками Європейського Союзу.  

У вступній промові начальник Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Панченко Олександр Вікторович представив основні результати реалізації проекту, зауваживши, що одним з вагомих результатаів спільної роботи є досягнення консенсусу в питанні створення міжвідомчої робочої групи високого рівня з питань координації інтегрованого управління кордонами, як консультативно-дорадчого органу Кабінету Міністрів України. Цьому результату передувала значна робота з вивчення міжнародних практик, зокрема Фінляндії, Німеччини, Польщі та Литви, а також процедура обговорення між представниками основних суб’єктів інтегрованого управління кордонами,  представниками Представництва ЄС в Україні та європейських місій EUAM і EUBAM.

У ході заходу було представлено практичні результати проекту, зокрема розроблено нові навчальні програми підготовки спеціалістів з питань перевірки паспортних документів, опрацьовано положення нової Концепції щодо подальшого нарощування потенціалу та підвищення ефективності виявлення підроблених документів, план дій щодо її реалізації, а також Концепію удосконалення системи виявлення у пунктах пропуску викрадених транспортних засобів, що сприятиме реалізації стратегічного курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу, посилить роль Держприкордонслужби в питаннях інтегрованого управління кордонами.

Керівник проекту Twinning від держави-члена ЄС Томас Остерот окреслив основні заходи, що відбулись впродовж звітного періоду. Разом з тим, було наголошено, що Компонент 1 проекту «Допомога в моніторингу та оцінці виконання Концепції Інтегрованого управління кордонами та плану її реалізації» є базовим для подальшого впровадження кращих європейських практик в українському прикордонному відомстві і саме від його реалізації залежать наступні.

З промовами також виступили менеджер сектору прикордонного управління, міграції та безпеки Представництва ЄС в Україні Стефан Далгрен та заступник начальника відділу управління проектами Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Інна Бєлобратова, які представили основні коментарі і зауваження до квартального звіту проекту. Крім того, було наголошено на професійності ключових осіб, залучених до реалізації проекту, що забезпечує своєчасне досягнення його обов’язкових результатів.

У свою чергу, постійний радник проекту Twinning Даніель Фаррелл висловив подяку партнерам проекту за злагоджену та скоординовану співпрацю, представив плани на наступний звітний період.

Разом з тим, було презентовано фінансовий звіт, обговорено рекомендації щодо реалізації та удосконалення діяльності прикордонного відомства та інтегрованого управління кордонами в цілому.

У засіданні взяли участь експерти проекту Twinning для Держприкордонслужби від держав-членів ЄС, представники Адміністрації Держприкордонслужби та інші.

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструмента інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Проект «Підтримка Державної прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управління кордонами, зокрема у сфері перевірки документів та виявлення викрадених автомобілів» охоплює три наступні компоненти:

  • Компонент 1 – допомога у здійсненні моніторингу та оцінювання нової Стратегії інтегрованого управління кордонами та впровадження Плану заходів;
  • Компонент 2 – удосконалення системи прикордонного контролю, включаючи ІТ системи, відповідно до стандартів та практик ЄС;
  • Компонент 3 – наближення національного законодавства та практики у сфері виявлення викрадених автомобілів до стандартів ЄС.

ПОСИЛАННЯ

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини