Відбулося шосте засідання наглядової ради проекту Twinning для Міністерства інфраструктури України

13 лютого 2018 року у приміщенні Міністерства інфраструктури України (далі - Мінінфраструктури) відбулося шосте засідання наглядової ради проекту Twinning «Підтримка у підвищенні безпеки перевезення небезпечних вантажів мультимодальним транспортом в Україні». 

Проект впроваджується спільно з Міністерством громадських робіт та транспорту (Королівство Іспанія), Міністерством навколишнього середовища, енергетики та моря (Французька Республіка) та Генеральним інспекторатом дорожнього транспорту (Республіка Польща).

Метою проекту є покращення мультимодальної системи перевезень небезпечних вантажів автомобільним, залізничним, морським та річковим транспортом в Україні, а також вдосконалення мультимодального сполучення відповідно до загальноєвропейських норм та стандартів.

Учасників засідання привітав партнер постійного радника проекту, начальник Управління безпеки на транспорті та технічного регулювання Мінінфраструктури Антон Щелкунов, який висловив подяку європейським експертам за плідну співпрацю та підтримку у формуванні державної політики з транспортизації, реалізації та контролю вимог щодо перевезення небезпечних вантажів автомобільним, залізничним, морським та річковим транспортом. Крім того, було висловлено подяку партнерам проекту за проведення навчальної поїздки до м. Варшава (Республіка Польща) та зауважено, що представники Мінінфраструктури отримали вичерпну та необхідну інформацію щодо перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом, однак було виявлено труднощі та розбіжності у підходах залучення залізничного транспорту.

Секторальний менеджер з транспортної політики Теодора Андрєєва висловила подяку експертам проекту та надала коментарі до квартального звіту, зокрема відзначила успішну реєстрацію проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів» від 08.12.2017 № 7387 (далі – проект Закону). Однак, було наголошено на тому, що відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС необхідно провести оцінку відповідності проекту Закону до законодавства ЄС та оцінку впливу вищезгаданого Закону на національне законодавство України.

Також Теодора Андрєєва подякувала експертам за проведені тренінги і семінари та підкреслила, що організація заходів є лише частиною комплексної реформи транспортної інфраструктури України та покращення інституційної спроможності Мінінфраструктури, а для успішної імплементації проекту основну увагу необхідно зосередити на впровадженні заходів у рамках компонентів проекту.

Керівник проекту від Королівства Іспанія, Голова підрозділу з питань інспекційного нагляду на наземним транспортом Міністерства громадських робіт та транспорту Луїс Мартінес Хіменес та молодший керівник проекту від Республіки Польща, заступник Генерального інспектора дорожнього транспорту Лукаш Брила порекомендували залучити представників органів державної влади та міжнародних експертів, заінтересованих у впровадженні проекту, зокрема Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та провести спільно оцінку якості проекту закону, зосередити увагу на його відповідності директивам ЄС, на конкретних кроках та практичних діях подальшого впровадження проекту.

Також молодший керівник проекту від Французької Республіки, Голова місії з питань перевезення небезпечних вантажів Міністерства навколишнього середовища, енергетики та моря Клод Пфовадель зауважив, що проект Закону охоплює всі сфери перевезення небезпечних вантажів, що може спричинити виникнення певних труднощів в процесі його комплексного впровадження. Водночас було підкреслено, що роботу у рамках подальшого впровадження проекту необхідно зосередити на функціях, які мають виконувати компетентні органи державної влади, на аналізі вимог та особливостей, а оцінку якості можна провести у рамках компоненту А та місії А4, що заплановано на наступний звітний період.

Постійний радник проекту Twinning, заступник директора Бюро інспекційного нагляду Генерального інспекторату дорожнього транспорту Міхал Пєшхала та партнер постійного радника проекту Антон Щелкунов представили квартальний звіт проекту, окресливши реалізовані заходи за усіма компонентами та визначивши плани на наступний звітний період. Зокрема, було наголошено, що впродовж звітного періоду було проведено опитування представників Мінінфраструктури, залучених до впровадження проекту, для визначення потреб у навчанні та для планування подальших заходів відповідно до компонентів проекту.

Участь у засіданні взяли представники Міжнародної та Іберо-американської фундації для адміністрування та державної політики (FIIAPP), Мінінфраструктури, Державної служби України з безпеки на транспорті та інші заінтересовані сторони.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу у заході взяла участь завідувач сектору координації Twinning відділу управління проектами Юлія Федина. 

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року 
№ 700 "Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning" НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституціональної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини