Відбулося офіційне закриття проекту Twinning для Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

15 лютого 2018 року відбулося офіційне закриття проекту Twinning «Підтримка Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у процесі реформування ринку електроенергії».

Проект реалізовувався НКРЕКП спільно з Офісом регулювання мережевих галузей Словацької Республіки з метою посилення спроможності НКРЕКП в процесі реформування ринку електроенергії, зокрема в частині підготовки проектів актів вторинного законодавства відповідно до положень Закону України «Про ринок електричної енергії» та впровадженні найкращої практики та досвіду регулювання ринків електричної енергії у державах-членах ЄС на прикладі країн Вишеградської групи – Словаччини, Польщі, Чехії та Угорщини.

З вітальною промовою до учасників заходу звернувся Голова НКРЕКП, керівник проекту від України Дмитро Вовк, який підкреслив важливість взаємовигідного співробітництва між партнерами проекту в контексті реформування ринку електричної енергії, що сприятиме отриманню доступу третьої сторони до електричних мереж, функціонуванню роздрібного ринку та захисту споживачів, а також впровадженню нових сегментів ринку.

Постійний радник проекту Twinning Крістіан Такач представив основні результати проекту, зокрема підготовлено коментарі до Кодексів оператора системи передачі (ОСП) та оператора системи розподілу (ОСР), Правил роздрібного ринку, обговорено проекти документів Енергетичного співтовариства, підготовлено коментарі до проекту документів НКРЕКП «Правила ринку» та «Правила ринку “на добу наперед” та внутрішньодобового ринку», вдосконалено правила і процедури ринку, форми звітування про показники та інше.

У свою чергу, керівник відділу Програм зовнішньої допомоги «Енергетика, транспорт, навколишнє середовище та клімат» Представництва Європейського Союзу в Україні Йоганнес Баур у своїй промові наголосив, що згаданий проект Twinning є четвертим проектом, реалізованим НКРЕКП. Крім того, було підкреслено стратегічну важливість зазначеного проекту та висловлено готовність європейської сторони до всебічної підтримки НКРЕКП у сфері реформування ринку електричної енергії після завершення проекту.

Участь у заході взяли експерти проекту Twinning від держав-членів ЄС, представники НКРЕКП та інші.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу захід відвідали заступник начальника відділу управління проектами Інна Бєлобратова та головний консультант сектору координації Twinning відділу управління проектами Юлія Єрченко.

 

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року  № 700 "Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning" НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституціональної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Проект Twinning «Підтримка Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у процесі реформування ринку електроенергії» охоплює шість компонентів:

  • Компонент 1. Підтримка проекту, координація з ACER та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, посилення внутрішньої координації з іншими зацікавленими сторонами в Україні та спеціалізоване мовне навчання.
  • Компонент 2. Функціонування електричних мереж та доступ учасників ринку до електричних мереж.
  • Компонент 3. Постачання електричної енергії споживачам та захист споживачів.
  • Компонент 4. Підтримка у впровадженні нових сегментів ринку електричної енергії (ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг).
  • Компонент 5. Підтримка у організації та здійсненні моніторингу ринку електричної енергії.
  • Компонент 6. Підтримка в реалізації відокремлення оператора системи передачі (TSO) та оператора системи розподілу (DSO) та забезпечення спроможності НКРЕКП щодо сертифікації TSO.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини