Відбулась конференція з нагоди закриття проекту Twinning для Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

07 грудня 2018 року в Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулася конференція з нагоди закриття проекту Twinning «Впровадження кращого європейського досвіду з метою посилення інституційного потенціалу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у захисті прав і свобод людини».

Проект впроваджувався спільно з литовськими інституціями (Офіс Омбудсмена Сейму Литовської Республіки, Офіс Омбудсмена з питань рівних можливостей, Державна інспекція з питань захисту персональних даних, Інститут права Литовської Республіки, Вільнюський університет, Центральне агентство з управління проектами) та австрійськими інституціями (Інститут прав людини ім. Людвіга Больцмана) за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми Європейського інструменту сусідства.

Метою проекту Twinning було забезпечення ефективного попередження і реагування на порушення прав людини шляхом посилення інституційного потенціалу інституту омбудсмена як дієвого механізму парламентського контролю за дотриманням прав і свобод людини через удосконалення законодавства та його внутрішніх процедур відповідно до міжнародних стандартів. Впровадження проекту передбачало посилення потенціалу Секретаріату Уповноваженого з прав людини і діяльності Уповноваженого з прав людини.

У вітальній промові Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова висловила подяку європейській стороні за ефективне співробітництво в рамках реалізації проекту. Водночас було зазначено, що протягом реалізації проекту, було розроблено два законопроекти: «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» та «Про захист персональних даних».

Своєю чергою, Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс наголосив, що обмін провідним досвідом між партнерами проекту сприятиме приведенню української національної нормативно-правової бази у відповідність до передової практики ЄС у сфері прав людини.

Заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар зауважив, що гармонізація українського законодавства з правом ЄС є одним із пріоритетних завдань імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яка передбачає забезпечення належного рівня захисту персональних даних відповідно до найвищих європейських та міжнародних стандартів.

Керівник першого відділу програм допомоги «Належне управління та демократизація» Представництва Європейського Союзу в Україні Мартін Клауке у своєму виступі підкреслив стратегічну важливість зазначеного проекту та наголосив, що, на думку Представництва, проект Twinning для Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини є одним з найбільш успішних проектів.

Постійний радник проекту Twinning Аушра Раулічкіте висловила подяку партнерам проекту за високу професійність та скоординоване співробітництво, спрямоване на досягнення обов’язкових результатів проекту.

З промовами також виступили Головний радник зі зв’язків з громадськістю Офісу Омбудсмена Сейму Литовської Республіки, короткостроковий експерт Вітаутас Валентінавічус, керівник Офісу Омбудсмена Сейму Литовської Республіки, керівник проекту від країни-члена ЄС Аугустінас Нормантас, а також експерти з країн-партнерів проекту.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла головний консультант сектору проектів SIGMA та CIB відділу управління проектів Юлія Єрченко.

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня   2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституціональної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning та TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини