Відбулося четверте засідання Наглядового комітету проекту Twinning для Мінсоцполітики

01 лютого 2019 року відбулось четверте засідання Наглядового комітету проекту Twinning «Підтримка органів влади України в розробці законодавчих та адміністративних засад для запровадження системи раннього втручання та реабілітації дітей з інвалідністю і дітей, які мають ризик отримати інвалідність», бенефіціаром якого виступає Міністерство соціальної політики України.

Метою проекту Twinning є зміцнення потенціалу органів влади України на центральному і місцевому рівнях у розробленні та впровадженні системи раннього втручання для дітей з інвалідністю та дітей, які мають ризик її отримати, що сприятиме посиленню нової ролі державного управлінні в контексті надання медичних і соціальних послуг із забезпеченням їх фінансової і територіальної доступності для всіх дітей цієї категорії та їх сімей.

Проект впроваджується спільно з Міністерством праці, зайнятості, професійної підготовки та соціального діалогу Французької Республіки та Французьким Агентством міжнародної технічної експертизи (AFETI) і передбачає активну співпрацю між Мінсоцполітики, Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством освіти і науки України у розробленні ефективного нормативно-правового підґрунтя у сфері надання послуги раннього втручання відповідно до стандартів Європейського Союзу.

У вступному слові Керівник проекту від країни-партнера Андрій Третяк привітав учасників засідання та підкреслив стратегічну важливість проекту у сфері запровадження та поширення раннього втручання, що допомагатиме маленьким дітям з інвалідністю, порушеннями розвитку та ризиком їх виникнення, отримувати якісні медичні, соціальні та освітні послуги.

У свою чергу, заступник директора Департаменту організаційної роботи та взаємодії з органами державної влади, партнер постійного радника проекту Twinning Маргарита Кропівницька поінформувала, що відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про визначення національного координатора» від 16 січня 2019 р. № 12-р Мінсоцполітики визначено національним координатором із впровадження послуги раннього втручання в рамках пілотного проекту «Створення системи надання послуг раннього втручання» для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя.

У ході заходу постійний радник проекту Twinning Жан-Елі Малкін представив на розгляд учасників Наглядового комітету п’ятий та шостий квартальні звіти проекту, окресливши основні заходи, що відбулись протягом звітного періоду в рамках 4 компонентів, зокрема проведення міжнародної конференції «Раннє втручання: назустріч новій парадигми через партнерство професіоналів, сімей та суспільства» (10–12 жовтня 2018 року, м. Харків), курсів підвищення кваліфікації на базі Центру підвищення кваліфікації працівників сфери управління Мінсоцполітики на тему: «Оцінка моделі надання послуги раннього втручання в пілотних регіонах та рекомендації щодо її доопрацювання» (12–13 листопада 2018 року, м. Київ), «Порівняльний аналіз європейських практик з раннього втручання: висновки для України» (26–27 листопада 2018 року, м. Київ) та ін. Крім того, було окреслено коло рекомендацій та пріоритетні напрями подальшої діяльності в рамках реалізації проекту в умовах реалізації реформи деінституалізації та впровадження послуги раннього втручання в Україні, спрямовані на формування послуги, яка б відповідала вимогам сьогодення та кращим європейським стандартам.

У свою чергу, представник відділу регіонального та місцевого розвитку Представництва Європейського Союзу в Україні Мірослава Дідух висловила готовність європейської сторони до всебічної підтримки проекту Twinning.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла заступник начальника відділу управління проектами Інна Бєлобратова, яка представила основні коментарі Адміністративного офісу програми Twinning до квартальних звітів.

 

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня
2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Основним завданням проекту Twinning «Підтримка органів влади України в розробці законодавчих та адміністративних засад для запровадження системи раннього втручання та реабілітації дітей з інвалідністю і дітей, які мають ризик отримати інвалідність» є:

  • здійснення перегляду чинної нормативно-правової бази з питань реабілітації дітей з інвалідністю та ризиком отримати інвалідність в Україні та надання їм соціальних послуг;
  • підготовка проекту нової системи надання послуги раннього втручання для дітей з інвалідністю та дітей, які мають ризик отримати інвалідність;
  • розроблення базового стандарту і розрахунку вартості послуги раннього втручання;
  • підготовка проекту систем звітування, моніторингу та оцінювання результативності послуги раннього втручання в Україні.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини