Відбулося четверте засідання Наглядового комітету проекту Twinning для ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості»

1 серпня 2019 року в державному підприємстві «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України відбулося четверте засідання Наглядового комітету проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності українського національного органу стандартизації», який впроваджується спільно з органами у сфері стандартизації консорціуму європейських партнерів у складі Німеччини, Австрії, Румунії та Іспанії.

Проект спрямований на досягнення кращого бізнес-клімату, конкурентоспроможності, інноваційності в Україні, а також інтеграції у внутрішній ринок Європейського Союзу шляхом покращення національної інфраструктури якості.

Серед основних цілей проекту є становлення системи стандартизації, сумісної з системою стандартизації ЄС, підтримуючи таким чином впровадження положень в області технічних ба’єрів в торгівлі Угоди про Асоціацію/Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (УА/ПВЗВТ), а також допомога Україні у досягненні торгових та економічних цілей відповідно до встановленого в УА/ПВЗВТ.

У вітальній промові директор ДП «УкрНДНЦ», керівник проекту від країни-бенефіціару Ганна Лісіна висловила вдячність експертам проекту, відзначивши активну співпрацю та високий рівень професійної підтримки, що сприяє досягненню обов’язкових результатів.

Лідер проекту від держави-члена ЄС Томас Факлем спільно з керівниками компонентів представили квартальний звіт проекту, окресливши реалізовані заходи за усіма компонентам проекту та визначивши плани на наступний звітний період.

Учасників зустрічі було поінформовано, що протягом звітного періоду відбулося дев’ять експертних місій, за результатами яких, зокрема, розроблено проект посібника щодо методології включення посилань в законодавство на стандарти для користування регулюючими органами, проведено аналіз організації бюджетного процесу
ДП «УкрНДНЦ», обговорено методологію роботи технічних комітетів та розглянуто питання раціоналізації процесів стандартизації.

У засіданні взяли участь експерти проекту Twinning для ДП «УкрНДНЦ» від держав-членів ЄС, Представництва Європейського Союзу в Україні та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяв головний консультант сектору проектів міжнародного співробітництва відділу управління проектами Анатолій Сопілка.

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Проект Twinning «Посилення інституційної спроможності українського національного органу стандартизації» охоплює шість наступних компонентів:

  • Компонент 1 – гармонізація законодавства з напрацьованим законодавством ЄС
  • Компонент 2 – організаційно-функціональна структура
  • Компонент 3 – механізми та методи роботи технічних комітетів
  • Компонент 4 – раціоналізація процесів стандартизації
  • Компонент 5 – встановлення автоматичної системи перекладу стандартів
  • Компонент 6 – розвиток інформаційно-роз’яснювальної стратегії

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини