Друге засідання Наглядового комітету проєкту Twinning для Національного Банку України

19 квітня 2021 року в режимі он-лайн зустрічі відбулося друге засідання Наглядового комітету проєкту Twinning для Національного Банку України (далі - НБУ) Посилення інституційної та регуляторної спроможності Національного банку з метою імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (далі – Проєкт).  

Проєкт реалізується за участі Народного Банка Польщі та Литовського Банку та  спрямований на досягнення макроекономічній стабільності в Україні через підвищення інституційної спроможності Національного банку України, а також шляхом побудови надійної банківської та платіжної інфраструктури.

У засіданні Наглядовго комітету взяли участь ключові фігури Проєкту від країн-учасників, Бенефіціра та  Представництва ЄС в Україні.

Спостерігачем від Aдміністративного офісу програми Twinning на засіданні була Мусієнко Тетяна – головний консультант сектору координації Twinning відділу забезпечення діяльності адміністративного офісу програми Twinning.

Учасники Проєкту представили Звіт роботи по компонентам за останній квартал та за повний звітний період (півріччя) станом на 31.03.2021, а також Робочий план на наступний квартал (до 30.06.2021)  і наступне півріччя (до 31.10.2021).

Постійний радник Проєкту Даріуш Левандовскі зазначив, що робота над Проєктом іде згідно Робочого плану, затвердженого у звітному періоді.

Оскільки у звітному періоді Постійний радник Проєкту продовжував працювати у відділеному режимі,  значний об’єм роботи був присвячений аналізу регулятивної бази НБУ та іншим підготовчим моментам, які за таких обставин краще втілювати у відділеному режимі. Не зважаючи на неможливість проведення деяких заходів у віддаленому режимі, учасники Проєкту провели 18 онлайн місій із їх рівномірним розподілом по всім чотирьом компонентам.

Народний Банк Польщі ознайомив учасників із розробленим останнім надзвичайно ефективним і прозорим інструментом фінансового управління та розподілу бюджетних коштів Проєкту. На засіданні також піднялось питання зарахування  збережених проєктних коштів завдяки он-лайн формату роботи ПРП та проведенню он-лайн місій на додаткові заходи – проведення додаткових місій, залучення більше експертів тощо. Поки що це питання буде на розгляді Представництва ЄС в Україні, а у разі погодження, буде зафіксовано додатковими угодами до контракту.

Доповідачі зазначили, що у наступному звітному періоді заплановано менше місій, оскільки основним завданням у наступному кварталі є обговорення з учасниками ринку фінансових послуг України найбільш привабливої системи миттєвих платежів (кінець квітня) та її впровадження (кінець жовтня).

Таким чином, у наступному періоді планується проведення п’ятнадцяти заходів із залученням 40-ка короткострокових експертів від Банків Литви, Польщі, Португалії та Нідерландів, а також 45-ти працівників НБУ. 

Постійний радник Проєкту продовжить координувати Проєкт в режимі он-лайн до 30 червня 2021 року на підставі Кризової декларації Європейської комісії. Он-лайн формат роботи ПРП може бути продовжений, якщо Єврокомісія пролонгує дію Кризової декларації, а відтак Робочий план на наступний звітний період (серпень-жовтень) зазнає змін. Це та інші питання будуть обговорюватись на наступному 3-му засіданні Комітету Наглядової ради Проєкту 21 липня 2021 року.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини