Відбулось дванадцяте засідання Керівного комітету проєкту Twinning для Антимонопольного комітету України

21 лютого 2023 року в онлайн-режимі відбулося дванадцяте засідання Керівного комітету проєкту Twinning для Антимонопольного комітету України (далі – АМКУ) «Підтримка Антимонопольного комітету України у подальшому наближенні законодавчих, процедурних та правозастосовчих практик до стандартів ЄС у сфері практик антимонопольного контролю» (далі – Проєкт), який впроваджується спільно з органами у сфері антимонопольного регулювання консорціуму держав-членів Європейського Союзу у складі Литви, Румунії та Німеччини.

Мета Проєкту – підвищення ефективності, прозорості та узгодженості антимонопольної політики України шляхом наближення національного антимонопольного законодавства до законодавства держав-членів Європейського Союзу відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

З вітальним словом до учасників засідання звернувся керівник Проєкту від країни-партнера Шарунас Кесераускас, який привітав усіх та представив порядок денний.

У свою чергу, керівник Проєкту від країни-бенефіціару Ольга Піщанська привітала учасників засідання та висловила подяку партнерам за ефективне співробітництво впродовж реалізації Проєкту. Ольга Піщанська зосередила увагу на ключових досягненнях за останній звітний період, зокрема наголосила на результативних показниках в рамках законопроєкту № 5431.

Зі свого боку, Постійний радник Проєкту Шарунас Паярскас представив практичні результати, які були досягнуті за період реалізації Проєкту. Зокрема, імплементація Проєкту, тривалістю близько 787 робочих днів, включала залучення щонайменше 65 експертів: 28 – з Німеччини, 23 – з Румунії та 14 – з Литви. В рамках Проєкту було проведено 16 тренінгів у сфері антимонопольної політики (спільно з програмою USAID-FTC), 6 тренінгів щодо методів кількісного економічного аналізу, 4 тренінги з економічних питань та надано 35 консультацій з питань, що стосуються розслідувань, судових справ та маркетингових досліджень. Також партнерами Проєкту спільно з програмою USAID-FTC було забезпечено проведення 9 лекцій для студентів університетів. Шарунас Паярскас безпосередньо окреслив основні досягнення відповідно до законодавчих змін, а саме представив 2 етапи підготовки та впровадження проєкту Закону № 5431 та відповідних підзаконних актів.

Крім того, керівник Компоненту № 1 Ольга Нечитайло подякувала зі свого боку за плідну співпрацю та наголосила на важливості подальшої роботи в рамках згаданого законопроєкту.

Учасники зустрічі висловили слова подяки та підтримки у реалізації Проєкту, акцентуючи увагу на основних досягненнях та подальших діях з боку АМКУ.

У засіданні взяли участь експерти Проєкту, представники Представництва Європейського Союзу в Україні та АМКУ.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяли начальник відділу управління проєктами Анатолій Сопілка та головний консультант сектору координації Twinning відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Олена Гончарук.

 Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проєктів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини