Делегація України на чолі з Ольгою Стефанішиною розпочала участь у другій двосторонній сесії Україна-ЄС

Делегація України під головуванням головного переговірника – Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Міністерки юстиції України Ольги Стефанішиної розпочала участь в другій двосторонній сесії Україна-ЄС в межах скринінгу відповідності законодавства України праву ЄС.

Зустріч триватиме в Брюсселі (Королівство Бельгія) з 17 по 19 вересня 2024 року та присвячена переговорному розділу 23 «Судова влада та основоположні права» (Кластер 1 «Основи процесу вступу до ЄС»). Порядком денним передбачаються доповіді за трьома блоками: «Судова влада», «Антикорупційна політика» та «Основоположні права».

До складу української делегації входять, зокрема, заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Людмила Сугак, Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко, голова НАЗК Віктор Павлущик, заступник Міністра соціальної політики Ірина Постоловська, голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський, Представники судової влади (ВРП, ВККС), Верховного суду, Конституційного суду, Офісу генпрокурора, антикорупційних органів та інших. Загалом з українського боку участь у зустрічі у форматі онлайн та офлайн беруть близько 300 представників державних інституцій.

Довідково

Розділ 23 охоплює право та політики ЄС у сферах незалежного та ефективного судочинства; запобігання та боротьби з корупцією як загрози стабільності демократичних інститутів та верховенства права; основоположних прав та свобод, які гарантуються договорами ЄС, Хартією Європейського Союзу про основоположні права: права дітей, захист осіб, які повідомляють про порушення права ЄС, захист персональних даних, процесуальні права та гарантії, права постраждалих у злочинах, протидія расизму та ксенофобії, свобода вираження, недискримінація, захист прав ромів, гендерна рівність, права осіб з інвалідністю, права громадян держав-членів ЄС. Розділи 23 «Судова влада та основоположні права» та 24 «Правосуддя, свобода, безпека» є найголовнішими розділами протягом всього процесу переговорів. Жоден переговорний розділ ЄС не буде закритий, допоки не виконані контрольні показники в межах двох вказаних розділів.

Джерело

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини