Відбулося перше засідання експертної групи з перевірки наведених в анкетах учасників Всеукраїнського конкурсу „Приязна адміністрація”

2 березня 2011 року у приміщенні Головдержслужби відбулося перше засідання експертної групи з перевірки наведених в анкетах учасників Всеукраїнського конкурсу „Приязна адміністрація” у 2010—2011 роках відомостей, яким розпочато другий етап проведення конкурсу — аудит.

 

Директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, заступник голови експертної групи Ірина Протченко ознайомила присутніх з нормативно-правовою базою, що регулює проведення конкурсу; та станом його прохоження у 2010—2011 роках. Зокрема, у своєму виступі вона наголосила, що хоча початково одним із ключових завдань конкурсу визначалася організація роботи з громадянами, з 2010 року змінено концепцію проведення конкурсу з метою спрямування його виключно на покращення якості адміністративних послуг.

З ходом проведення перевірок у центральних органах виконавчої влади та суттєвими організаційними моментами цього аудиту присутніх ознайомила Олена Шапран, заступник директора департаменту персоналу державних органів та органів місцевого самоврядування Головдержслужби.

Члени експертної групи обговорили попередні рейтинги учасників та узгодили графік проведення перевірок у 5 центральних органах виконавчої влади, що за попереднім оцінюванням анкети учасника конкурсу претендують на перемогу.

Довідково:

Проведення Всеукраїнського конкурсу „Приязна адміністрація” започатковано з 2008 року постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 року № 933 „Про проведення Всеукраїнського конкурсу „Приязна адміністрація” з метою виявлення та поширення кращого досвіду надання адміністративних послуг відповідно до функцій та завдань органів влади, заохочення і стимулювання адміністрацій, які надають послуги на високому професійному рівні.

Відповідно до зазначеної постанови та з метою гарантувати прозорість процедури визначення переможціввідомостей конкурсу створено експертної групи для перевірок наведених в анкетах учасників конкурсу відомостей. Члени експертної групи здійснюють фактичну відповідність зазначених в анкетах відомостей шляхом безпосереднього відвідання органів виконавчої влади, які претендують на перемогу у конкурсі.

Станом на 1 березня 2011 року завершився перший, організаційний етап, проведення конкурсу, протягом якого затверджено супровідні організаційно-методичні матеріали конкурсу, визначено склад територіальних органі­заційних комітетів та експертних груп для перевірки наведених в анкетах учасників відомостей.

Наразі розпочинається другий етап — аудит. Завданнями цього етапу проведення конкурсу є:

проведення експертними групами перевірок (аудиту) наведених в анкетах учасника конкурсу відомостей;
проведення оцінювання роботи органів виконавчої влади громадянами, які звертаються до органу за наданням послуг, громадськими організаціями, юридичними особами тощо (далі — споживачами послуг);
аналіз наявності веб-сайтів в органах виконавчої влади (включаючи територіальні органи), доступності та актуальності розміщеної на них інформації, зокрема стандартів надання усіх послуг, визначених для органу влади у Реєстрі адміністративних послуг;
аналіз відомостей, наведених в анкетах учасників конкурсу, результатів перевірок експертних груп та результатів оцінювання споживачами послуг діяльності органів виконавчої влади з надання послуг;
проведення співбесід з безпосередніми надавачами послуг для перевірки знання ними процедур та їх комунікативних навичок, а також аналіз наявності чіткого розподілу функцій між різними структурними підрозділами та усунення дублювань у тих органах виконавчої влади, які виявили найкращі результати за попереднім оцінюванням.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини