Відбулося перше засідання Наглядового комітету проєкту Twinning для Держпродспоживслужби

28 липня 2021 року в режимі онлайн відбулося перше засідання Наглядового комітету проєкту Twinning «Наближення національного законодавства України у сфері державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва відповідно до норм і стандартів ЄС», бенефіціаром якого виступає Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі – Держпродспоживслужба).

Метою проєкту Twinning є сприяння усуненню недоліків у сфері державного нагляду (контролю) за дотриманням заходів безпеки та розповсюдження ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин та виробництва насіння та розсади.

Проєкт впроваджується спільно з органами у сфері фітосанітарії Польщі, Латвії та Нідерландів. 

Зі вступним словом до учасників зустрічі звернулася Голова Держпродспоживслужби, керівниця проєкту від країни-бенефіціара Владислава Магалецька, яка виразила вдячність Представництву Європейського Союзу в Україні за підтримку та супровід проєкту на всіх етапах його реалізації.
Крім того, у своїй промові наголосила, що питання промислового виробництва та введення в обіг ГМО набуває широкого поширення у світі та потребує законодавчого врегулювання в Україні.

Під час заходу постійний радник проєкту Модріс Фрікманіс та партнер постійного радника проєкту Вадим Чайковський здійснили огляд пріоритетних напрямів діяльності, представили результати реалізованих заходів за перший квартал звітного періоду в рамках трьох компонентів проєкту, а також ознайомили учасників зустрічі з планами на наступний звітний період.

У заході взяли участь експерти проєкту Twinning для Держпродспоживслужби від країн-членів Європейського Союзу, представники Держпродспоживслужби та Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проєктів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини