Децентралізація посилює відповідальність місцевої влади і вимогливість громади до своїх керівників, – Глава Уряду

Запроваджена Урядом України реформа децентралізації не тільки надала нові повноваження й ресурси на місця, але й посилює відповідальність влади та вимогливість громад до своїх керівників. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, спілкуючись зі студентами Сумського національного аграрного університету.

 

Глава Уряду нагадав, що три роки тому, він як Віце-прем’єр-міністр став в авангарді руху на децентралізацію. І тоді мало хто вірив в успіх реформи. «Але у нас все вийшло, - сказав Глава Уряду. - Потрібно об'єднуватися. Потрібні нові люди, нові знання».

Прем’єр-міністр звернув увагу, що за минулий рік на місця передані понад 100 млрд грн у вигляді додаткових доходів місцевих бюджетів – «баснословні кошти», які можна використати на користь громад.

«Але питання можна вирішувати не тільки коштами. Скільки, приміром, коштує побудувати садок? Можна порахувати п’ять чи двадцять п’ять мільйонів гривень. Але я скажу точно! «Нуль». Треба просто відповідально ставитися до забудови. Якщо забудовник будує будинки – будь ласка, але рядом садок! Будуємо будинки – будь ласка, але рядом школа!, - сказав Володимир Гройсман. – Що це? Це відповідальність!»

Іншим аспектом цієї відповідальності, впевнений Прем’єр-міністр, є здатність вирішувати проблеми. «Буває, керівник показує, що десь він дорогу побудував… Але якщо є якісь проблеми – то це центральна влада винна. Ні! Просто треба такого керівника питати і про проблеми. Громади мають стати вимогливими до влади», - підкреслив Глава Уряду.

ДЖЕРЕЛО

Актуально? Розкажіть друзям!