Відбулась місія експертів SIGMA щодо обговорення нового проекту Закону України «Про державну службу»

17 жовтня 2014 року відбулась підсумкова зустріч заступника Голови Нацдержслужби України Олександра Скопича з європейськими експертами програми SIGMA за участю колишнього директора Федеральної академії державної служби Федеративної Республіки Німеччина Анке Фрайберт, колишнього Міністра внутрішніх справ Республіки Словенія Грегора Віранта та головного радника програми SIGMA з питань державного управління та державної служби Республіки Польща Войцеха Желінські.

Під час зустрічі підбито підсумки роботи місії з обговорення нового проекту Закону України «Про державну службу», зокрема постатейно обговорено ключові положення нового проекту Закону України «Про державну службу».

Олександр Скопич зазначив, що за допомогою програми SIGMA, діяльність якої високо оцінена в Україні, сьогодні Нацдержслужба України знаходить підтримку тих ініціатив, які допоможуть зробити державну службу в Україні відкритою, професійною та централізованою. «Особливо важливим для Нацдержслужби є коментарі SIGMA та практична допомога в реформуванні системи державної служби і посиленні ролі центрального органу виконавчої влади з питань державної служби та її територіальних органів з метою ефективного впровадження державної політики у сфері державної служби» - наголосив він.

Водночас головний радник програми SIGMA Войцех Желінські, керівник місії поінформував, що за результатами місії до кінця жовтня 2014 року буде підготовлено звіт, в якому будуть зазначені ключові аспекти, що стосуються змін до нового проекту Закону. Також він зазначив, що у разі необхідності додаткової допомоги програми SIGMA з доопрацювання Закону можлива наступна місія у грудні 2014 року.

У робочому засіданні також взяли участь представники Нацдержслужби України, експерти проекту Twinning «Підтримка розвитку державної служби в Україні», члени Експертно-консультативної ради з питань реформування державної служби до стандартів ЄС при Нацдержслужбі України та інші.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС участь у заході взяли директор Центру Марина Канавець, начальник експертно-аналітичного відділу Іван Рощин, заступник начальника відділу управління проектами Сергій Копань та завідувач сектору кадрового обліку Олександр Калиновський.

Довідково: програма SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management – програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту) – один з найпрестижніших аналітичних центрів Європейського Союзу, створений за ініціативи Організації економічного співробітництва та розвитку та Європейського Союзу. Метою започаткування даної програми стала потреба у наданні допомоги країнам Центральної та Східної Європи з модернізації їх систем державного управління. Вказана програма відіграє ключову роль у підготовці країн-кандидатів до вступу у Європейський Союз.

Допомога програми SIGMA у сфері модернізації системи державної адміністрації може надаватися шляхом:

-          здійснення аналізу адміністративних структур;

-          у розробці та впровадженні реформ адміністративної системи;

-          здійснення аналізу запропонованих законопроектів та програм;

-          організація навчання та обміну інформацією;

-         підготовка планів технічної допомоги.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини