Офіційне закриття проекту Twinning для Міністерства освіти і науки України

18 березня 2015 року у приміщенні Міністерства освіти і науки України відбулася заключна конференція з нагоди офіційного закриття проекту Twinning «Модернізація законодавчих стандартів та принципів освіти та навчання у відповідності до політики Європейського Союзу щодо навчання впродовж життя». Проект впроваджувався спільно із Університетом професійного навчання м. Копенгаген (Metropolitan University College) Королівства Данія та Федеральним інститутом професійної освіти і навчання (Federal Institute for Vocational Education and Training) Федеративної Республіки Німеччина і тривав 27 місяців.

Мета проекту полягала в посиленні спроможності Міністерства освіти і науки України щодо ефективної реалізації національної кваліфікаційної моделі професійно-технічного навчання.

Заключну конференцію відкрив керівник проекту від України, заступник Міністра освіти і науки України Павло Полянський, який подякував усім членам команди за плідну та конструктивну роботу і запевнив, що напрацювання проекту будуть впроваджені в кожному навчальному закладі України. З вітальними промовами також виступили координатор сектору освіти Представництва Європейського Союзу в Україні Віра Рибак та заступник голови місії Посольства Королівства Данії в Україні Єва Барльосе.

В ході зустрічі керівник проекту від України Павло Полянський та керівник проекту від консорціуму країн-членів ЄС, Королівства Данія Сюзан Готліб презентували загальні результати реалізації проекту. Крім того, було представлено основні напрацювання та досягнення в контексті реалізації кожного з компонентів проекту: Компонент 1. Аналіз українського законодавства і розробка рекомендацій для його вдосконалення на основі політики ЄС та досвіду навчання впродовж життя; Компонент 2. Підтримка стратегії впровадження Національної рамки кваліфікації; Компонент 3. Розробка та впровадження схеми і критеріїв забезпечення якості професійно-технічної освіти.

Молодший керівник проекту, головний експерт-дослідник з Федерального інституту професійно-технічної освіти та підготовки Федеративної Республіки Німеччина Крістіане Еберхардт поділилися досвідом за результатами співробітництва в рамках навчальних поїздок.

У заході також взяли участь представники органів державної влади України, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти України Міністерства і науки України, Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України, інших навчальних закладів, Федерації роботодавців України, міжнародні експерти, представники засобів масової інформації та інші.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла начальник відділу управління проектами Оксана Іщук, яка наголосила на деяких практичних моментах подальшої реалізації проекту. Країна-член ЄС, зі свого боку, надає експертну підтримку та відповідні рекомендації, необхідні для досягнення поставленої мети проекту, проте подальше впровадження його напрацювань цілком залежить від органу-бенефіціара.

Довідково: з 2005 року відповідно до Указу Президента України від 06 жовтня 2005 року № 1424/2005 «Питання забезпечення впровадження програми Twinning в Україні» Нацдержслужба України спрямовує та координує діяльність з підготовки та реалізації програми Twinning в Україні. Крім того, Нацдержслужба є координатором інструмента інституційної розбудови TAIEX та програми CIB згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning, TAIEX та програми CIB було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини