Відбулася конференція з нагоди відкриття проекту Twinning для Мінсоцполітики

17 жовтня 2017 року відбулась конференція з нагоди офіційного відкриття проекту Twinning «Підтримка органів влади України в розробці законодавчих та адміністративних засад для запровадження системи раннього втручання та реабілітації дітей з інвалідністю і дітей, які мають ризик отримати інвалідність», бенефіціаром якого виступає Міністерство соціальної політики України.

Метою проекту Twinning є зміцнення потенціалу органів влади України на центральному і місцевому рівнях у розробленні та впровадженні системи раннього втручання для дітей з інвалідністю та дітей, які мають ризик її отримати, що сприятиме посиленню нової ролі державного управлінні в контексті надання медичних і соціальних послуг із забезпеченням їх фінансової і територіальної доступності для всіх дітей цієї категорії та їх сімей.

Проект впроваджується спільно з Міністерством праці, зайнятості, професійної підготовки та соціального діалогу Французької Республіки та Французьким Агентством міжнародної технічної експертизи (AFETI) і передбачає активну співпрацю між Мінсоцполітики, Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством освіти і науки України у розробленні ефективного нормативно-правового підґрунтя у сфері надання послуги раннього втручання відповідно до стандартів Європейського Союзу.

Захід відкрила заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна, яка підкреслила важливість реалізації згаданого проекту в рамках запровадження системи раннього втручання в Україні, що допомагатиме маленьким дітям з інвалідністю, порушеннями розвитку та ризиком їх виникнення, отримувати якісні медичні, соціальні та освітні послуги, у тому числі шляхом створення інклюзивних класів у навчальних закладах.

У свою чергу, заступник Міністра соціальної політики Микола Шамбір зауважив, що першочерговим кроком на шляху до ефективної реалізації медичної реформи має стати приведення українського законодавства до стандартів ЄС і налагодження самої системи раннього втручання, яка включатиме надання соціальних, медичних та освітніх послуг у відповідності до потреб дітей.

Від Представництва ЄС в Україні учасників заходу привітала Перший радник, Керівник відділу «Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток» Хуана Мера Кабейо, яка висловила готовність європейської сторони до всебічної підтримки реалізації проекту.

Із вітальними промовами також виступили заступник Голови місії Посольства Франції в Україні Кристоф ле Рігольор, Голова Офісу європейських та міжнародних справ Генерального управління з питань соціальної єдності Міністерства солідарності та охорони здоров’я Алексіс Ринкенбах, керівник секції соціальної політики Представництва Дитячого фонду Організації об’єднаних націй (ЮНІСЕФ) Артур Айвазов та Уповноважений Президент України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич.

У свою чергу, керівник проекту Андрій Третяк привітав учасників та висловив вдячність за виявлену довіру до Французької Республіки  впроваджувати згаданий проект, а також здійснив огляд запланованих заходів в рамках чотирьох компонентів проекту Twinning та коротко розповів про вже здійснені заходи.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла Інна Бєлобратова, заступник начальника відділу управління проектами.

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 

2016 року № 700 "Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning" НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструмента інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Основним завданням проекту Twinning «Підтримка органів влади України в розробці законодавчих та адміністративних засад для запровадження системи раннього втручання та реабілітації дітей з інвалідністю і дітей, які мають ризик отримати інвалідність» є:

  • здійснення перегляду чинної нормативно-правової бази з питань реабілітації дітей з інвалідністю та ризиком отримати інвалідність в Україні та надання їм соціальних послуг;
  • підготовка проекту нової системи надання послуги раннього втручання для дітей з інвалідністю та дітей, які мають ризик отримати інвалідність;
  • розроблення базового стандарту і розрахунку вартості послуги раннього втручання;
  • підготовка проекту систем звітування, моніторингу та оцінювання результативності послуги раннього втручання в Україні. 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини