Відбулося сьоме засідання наглядового комітету проекту Twinning для Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

09 листопада 2017 року у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відбулося сьоме засідання наглядової ради проекту Twinning «Впровадження системи управління відходами електронного та електричного обладнання (WEEE) в Україні».

Проект впроваджується Мінрегіоном спільно з Агентством Австрії з питань навколишнього середовища, Французьким міжнародним бюро з питань води та Регіональним Міністерством з питань навколишнього середовища Іспанії.

Метою проекту є поступове наближення системи управління відходами в Україні до стандартів ЄС шляхом впровадження ефективної та довготривалої системи управління побутовими відходами, зокрема у сфері відходів електронного, електричного обладнання та використаних батарейок.

У вступній промові начальник Управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону, партнер постійного радника проекту Twinning Максим Барінов представив основні досягнення реалізації проекту, зокрема зазначив, що 08 листопада 2017 року Кабінет Міністрів України затвердив Національну стратегію управління відходами до 2030 року, яка передбачає значне скорочення обсягу захоронення відходів і збільшення рівня їх переробки, а також роздільний збір побутових відходів. Крім того, було повідомлено, що сьогодні (9 листопада 2017 року) Верховна Рада України прийняла у другому повторному читанні нову редакцію Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (№1581-д), яким передбачена схема врегулювання правових відносин між виконавцями та споживачами послуг у сфері житлово-комунального господарства в Україні, у тому числі визначено питання управління відходами.

Постійний радник проекту Еліна Велінова Стоянова-Лазарова представила на розгляд учасників наглядового комітету квартальний звіт проекту, окресливши заходи, що відбулись протягом звітного періоду. Водночас було зауважено, що розроблені законопроекти «Про батарейки, батареї і акумулятори» та «Про відходи електричного обладнання» знаходяться на розгляді в профільних міністерствах. 

У свою чергу, керівник Департаменту міжнародного співробітництва Агентства Австрії з питань навколишнього середовища, керівник проекту від Австрії Йоханнес Майер наголосив на важливості реалізації зазначеного проекту Twinning в Україні.

У ході заходу також було обговорено питання створення потужної інформаційної системи та поінформовано про продовження терміну реалізації проекту до травня 2018 року.

Участь у заході взяли секторальний менеджер проектів у сфері «Енергетика, навколишнє середовище, екологічна економіка, захист населення» Представництва Європейського Союзу в Україні Жан-Франсуа Море, заступник начальника відділу управління проектами Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Інна Бєлобратова, які представили основні коментарі та зауваження до квартального звіту, а також визначили ключові рекомендації щодо ефективної реалізації проекту Twinning.

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є національним координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно відповідних нормативно-правових актів.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини