ЩОРІЧНА РЕГІОНАЛЬНА КОНФЕРЕНЦІЯ З ПИТАНЬ ІНСТИТУЦІЙНОЇ РОЗБУДОВИ

07-08 грудня 2017 року у Національному агентстві України з питань державної служби (далі – НАДС) відбулася Щорічна регіональна конференція з питань інституційної розбудови (далі – Конференція). Захід організовано за підтримки Робочої групи «Реформа державного управління» Тематичної платформи № 1 «Демократія, належне врядування та стабільність» у рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство» спільно із НАДС та Адміністративним офісом програми Twinning в Україні.

Метою конференції було здійснення обміну досвідом щодо ефективного впровадження і використання інструментів інституціональної розбудови Twinning, TAIEX, програми SIGMA, ознайомлення з основними новаціями та правовими засадами реалізації проектів Twinning, обговорення кращих практик впровадження основних реформ у сфері державного управління шляхом залучення міжнародної технічної допомоги в державах-членах ЄС і країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство».

Зі вступними промовами виступили Голова НАДС Костянтин ВАЩЕНКО, керівник Програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Бeренд де ГРООТ, Голова ради директорів Державного екзаменаційного центру Азербайджанської Республіки Малейка АББАСЗАДЕ та Голова Офісу Ради Європи в Україні, представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Мортен ЕНБЕРГ.

У вітальному слові Голова НАДС привітав учасників з нагоди відкриття Конференції і наголосив на необхідності та важливості подальшої тісної співпраці в рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство», з метою забезпечення сталого розвитку наших країн в контексті сучасних світових процесів.

Адже, як зазначено у Спільній декларації Саміту «Східного партнерства» від 24 листопада 2017 року та цілях глобальної політики, встановленої Порядком денним для сталого розвитку на період до 2030 року, створення ефективних, підзвітних та прозорих установ на всіх рівнях, прискорення політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС відповідно до угод про асоціацію, імплементація реформи державного управління відповідно до міжнародних принципів з метою створення професійної, деполітизованої, підзвітної та етичної державної служби мають вирішальне значення для підвищення довіри людей до своїх урядів. Ці реформи є основою всіх інших політик в цьому відношенні і необхідні для зміцнення стійкості та людської безпеки і зменшення соціальної вразливості.

Протягом першого дня Конференції у рамках роботи панельних дискусій учасники обговорили ключові аспекти міжнародного співробітництва, зокрема досвід залучення та використання інструментів інституціональної розбудови Twinning, TAIEX і програми SIGMA, а також розглянули актуальні питання реформування державного управління в країнах-членах ЄС та країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство». Зокрема, представники Відділу «C3» з питань інституційної розбудови, інструментів TAIEX, Twinning Генерального директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення Клаус ЛЕХ та Саня МІЛІНОВІЧ ознайомили присутніх з основними результатами 20-річного досвіду впровадження інструменту Twinning та основними новаціями реформи Twinning.

Головний радник програми ОЕСР / SIGMA з питань державної служби та управління людськими ресурсами Войцех ЗЕЛІНСЬКИЙ спільно з керівником команди Центру тематичної експертизи з питань реформи державного управління Генерального директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення Рітвою ХАЙККІНЕН презентували Принципи державного управління програми ОЕСР / SIGMA, що є основою комплексної реформи державного управління, та механізми їх впровадження у проектах Twinning.

Під час роботи у секціях представники Відділу «C3» з питань інституційної розбудови, інструментів TAIEX, Twinning Генерального директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення Клаус ЛЕХ, Саня МІЛІНОВІЧ та Міхай КЕЛЛЕР ознайомили учасників Конференції з поетапним описом нового процесу впровадження Twinning, основними рекомендаціями щодо підготовки Twinning контрактів, викликами, що виникають в рамках організації інформаційної кампанії, а також з практичними аспектами залучення та використання зовнішньої допомоги Європейської Комісії у рамках TAIEX.

Другий день Конференції був присвячений обговоренню досвіду країн-членів ЄС і країн ініціативи ЄС «Східне партнерство» щодо залучення міжнародної технічної допомоги в контексті ефективного впровадження реформи державного управління та державної служби. Зокрема, був представлений досвід реалізації проектів Фонду Ганса Зайделя в Україні, швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU», програми «U-LEAD з Європою»та Центру зі зниження ризиків корупції в оборонному секторі (CIDS).

Генеральним директоратом з державного управління та державної служби Міністерства державних справ та рахунків Французької Республіки та Національною школою адміністрації Французької Республіки (ENA) був представлений французький досвід щодо підтрики реформ державного управління та державної служби.

Також під час другого дня Конференції відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець».

У конференції взяли участь представники Європейської Комісії, Представництва Європейського Союзу в Україні, посольств країн-членів ЄС в Україні, представники органів державної влади та координатори впровадження інструментів Twinning і ТАІЕХ в країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство», постійні радники та керівники діючих проектів Twinning в Україні, представники інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій та проектів.

 

Довідково: щорічні конференції з питань інституційної розбудови, які були ініційовані у 2007 році Національним агентством України з питань державної служби/ Адміністративним офісом програми Twinning в Україні, стали традиційною формою професійного обговорення ключових аспектів інституційних реформ у країнах-учасницях Європейської ініціативи «Східне партнерство». Конференція об’єднує експертів та державних службовців Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України.

Презентація інструменту TAIEX

Учасники Конференції (Conference participants)

Програма Щорічної регіональної конференції з питань інституційної розбудови (program) 

Презентації (presentations)

Резолюція (resolution)

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини