Відбулось заключне засідання Наглядового комітету проекту Twinning для Адміністрації Державної прикордонної служби України

04 жовтня 2018 року в Адміністрації Державної прикордонної служби України відбулось восьме засідання Наглядового комітету проекту Twinning “Підтримка Державної прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управління кордонами, зокрема у сфері перевірки документів та виявлення викрадених автомобілів”.

Проект впроваджується Адміністрацією Держприкордонслужби спільно з Адміністрацією федеральної поліції Федеративної Республіки Німеччина, Державною прикордонною службою при Міністерстві внутрішніх справ Литовської Республіки та Прикордонною службою Республіки Польща.

Метою проекту є посилення спроможності Держприкордонслужби у боротьбі з нелегальною міграцією та протидії корупції, що сприятиме ефективному впровадженню системи інтегрованого управління кордонами у відповідності з кращими стандартами та практиками Європейського Союзу.  

З вітальним словом до учасників засідання звернувся перший заступник Голови Держприкордонслужби Василь Серватюк, який зазначив, що завдяки професійності ключових осіб та ефективному, скоординованому співробітництву між партнерами проекту було забезпечено досягнення усіх обов’язкових результатів в рамках 3 компонентів проекту. Крім того, було підкреслено стратегічну важливість створення Міжвідомчої робочої групи високого рівня з питань координації інтегрованого управління кордонами, яку очолить Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

У свою чергу, керівник проекту Twinning від держави-члена Європейського Союзу Томас Остерот представив практичні результати реалізації проекту Twinning, відзначивши якісно проведене шенгенське оцінювання українських пунктів пропуску та окремих прикордонних підрозділів, що визначатиме ефективність процедур з виявлення підроблених документів та викрадених автомобілів; здійснення узагальнення результатів спільного оцінювання прикордонних процедур окремих пунктів пропуску через державний кордон; організацію навчальних тренінгів та семінарів спільно з експертами з метою здійснення обміну досвідом з використання новітніх технічних засобів прикордонного контролю, ознайомлення з найсучаснішим обладнанням для виявлення підроблених документів, якими користуються європейські прикордонні служби; підготовку рекомендацій щодо розроблення нової Стратегії інтегрованого управління кордонами, роботу над якою буде розпочато після завершення проекту.

З промовами також виступив Керівник першого відділу програм допомоги «Належне управління та демократизація» Представництва Європейського Союзу в Україні Мартін Клауке, який підкреслив стратегічну важливість зазначеного проекту, що сприятиме удосконаленню системи прикордонного контролю, а також наближенню національного законодавства у сфері інтегрованого управління кордонами до стандартів Європейського Союзу. Разом з тим, було висловлено готовність європейської сторони до всебічної підтримки Держприкордонслужби після завершення проекту.

У свою чергу, заступник начальника відділу управління проектами Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Інна Бєлобратова підкреслила ефективність реалізації згаданого проекту, відзначивши професійність ключових осіб та взаємовигідне співробітництво між партнерами проекту, що сприяло своєчасному досягненню його обов’язкових результатів. Водночас було наголошено на необхідності реалізації рекомендацій, отриманих під час реалізації проекту, що забезпечить сталість основних досягнень.

Постійний радник проекту Twinning Даніель Фаррелл висловив подяку партнерам проекту та поінформував, що конференція з нагоди закриття проекту відбудуться 5 жовтня 2018 року.

Під час засідання також було презентовано фінансовий звіт, обговорено рекомендації щодо удосконалення процесу інтегрованого управління кордонами в цілому.

У засіданні взяли участь експерти проекту Twinning для Держприкордонслужби від держав-членів ЄС, Представництва місії EUAM, Адміністрації Держприкордонслужби та інші.

 

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 “Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning” (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституціональної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Проект “Підтримка Державної прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управління кордонами, зокрема у сфері перевірки документів та виявлення викрадених автомобілів” охоплює три наступні компоненти:

  • Компонент 1 – допомога у здійсненні моніторингу та оцінювання нової Стратегії інтегрованого управління кордонами та впровадження Плану заходів;
  • Компонент 2 – удосконалення системи прикордонного контролю, включаючи ІТ системи, відповідно до стандартів та практик ЄС;
  • Компонент 3 – наближення національного законодавства та практики у сфері виявлення викрадених автомобілів до стандартів ЄС.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини