Офіційне відкриття проєкту Twinning для Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

14 червня 2021 року відбулось офіційне відкриття проєкту Twinning  для Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів «Наближення національного законодавства України у сферах державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин та насінництва відповідно до норм та стандартів ЄС».

Для Держпродспоживслужби це вже третій проєкт Twinning та другий, у якому країною-партнером виступає Латвія. 

Із привітальним словом виступив Міністр аграрної політики та продовольства України – Лещенко Романа Миколайович, а також керівники проєкту від країн-партнерів, секторальний менеджер Представництва ЄС в Україні, представники Посольств Латвії, Польщі та Королівства Нідерландів в Україні та представники українського аграрного бізнесу. Від Адміністративного офісу програми  Twinning у відкритті проєкту взяла участь в.о. директора Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС - Лихач Юлія.

Коротко про основні цілі проєкту розповів постійний радник проєкту в Україні - пан Модріс Фрікманіс. Основні результати, яких прагнуть досягти сторони в межах проєкту – адаптація українського законодавства у сфері ГМО до законодавства ЄС, провести експертизу структури та перевірити професійну підготовку працівників Держпродспоживслужби у відповідному напрямку (заплановане навчання близько 100 працівників), а також провести експертизу фіто санітарних лабораторій (планується навчання щонайменше 90 працівників). Варто зазначити, що запланована тривалість проєкту – 21 місяць.

Проєкт є довгоочікуваним для представників аграрного бізнесу в Україні. Очікується, що в результаті успішної імплементації проєкту вирощування сільськогосподарських генно-модифікованих культур в Україні стане легальним, а також запрацює ефективний механізм контролю та нагляду за генно-модифікованою продукцією в Україні відповідно до європейських стандартів якості перевірки продукції на її належність до генно-модифікованої. Такі результати призведуть до збільшення кількості поставок сільгосппродукції з України в ЄС, а також в інші країни.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини