У НАДС розпочали онлайн-навчання за програмою «Виявлення і реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та надання допомоги постраждалим»

 7 листопада 2022 року у Національному агентстві України з питань державної служби спільно з Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу та Українською школою урядування за підтримки та сприяння Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, проєкту ООН Жінки в Україні та Асоціації жінок-юристок України ЮрФем стартувало навчання за програмою «Виявлення і реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та надання допомоги постраждалим».

 З вітальним словом до учасників навчань звернулася Голова НАДС Наталія Алюшина, зауваживши, що питання запобігання і протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом (далі – СНПК), пріоритезовано на найвищому державному рівні, зокрема Уряду, Першої Леді України, центральних органів влади. Ключовим завдання публічних службовців в цьому питанні є, у першу чергу, – скоординованість дій та надання всеохопної допомоги, зокрема медичної, психологічної, юридичної, інформаційної.

У зв’язку з цим на виконання доручення Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України НАДС було утворено робочу групу з розроблення типової загальної короткострокової програми підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування стосовно належного реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. До складу робочої групи увійшли представники: Апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Національної соціальної сервісної служби, Національної поліції, Координаційного центру з надання правової допомоги, НАДС та експерти міжнародних організацій. Результатом роботи групи стала програма «Виявлення і реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та надання допомоги постраждалим».

Наталія Алюшина подякувала за експертну підтримку та сприяння в організації і проведенні навчань Представництву ООН Жінки в Україні.

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко також привітала учасників та наголосила на забезпеченні скоординованої роботи для надання комплексної допомоги постраждалим.

Наразі учасниками навчання за вищевказаною програмою стали 145 фахівців, до компетенції яких належать питання надання допомоги постраждалим від сексуального насильства, вчиненого представниками держави-агресора.

Метою навчання є отримання практичних знань щодо:

-           належного реагування  на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом,

-           надання допомоги постраждалим,

-           забезпечення відшкодування заподіяної шкоди.

За результатами учасники отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини