Відбувся двадцять четвертий саміт України та Європейського Союзу

03 лютого 2023 року у Києві відбувся двадцять четвертий саміт України та Європейського Союзу.

Участь у заході взяли Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, а також Президент Європейської Ради Шарль Мішель, Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, Віце-президент Єврокомісії — Високий представник із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель, виконавчий віце президент з питань Європи Маргрете Вестагер, комісар у справах добросусідства та розширення ЄС Олівер Варгеї та інші.
Вітаючи представників ЄС в Україні, Глава держави подякував за те, що європейська команда знайшла можливість прибути до Києва в такому форматі попри повномасштабну агресію Росії. Президент подякував за підтримку, яку Європейський Союз надає Україні впродовж останнього року.
У свою чергу, Глава Уряду України підкреслив, що співпраця з ЄС та міжнародними фінансовими організаціям — важливий індикатор правильного вектору руху нашої держави.
Ключовими темами обговорення під час саміту Україна-ЄС були формула миру Президента Володимира Зеленського та шляхи її реалізації, поєднання дипломатичних зусиль для залучення широкої міжнародної підтримки для надання Україні гарантій безпеки.
За словами Президента Європейської ради Шарля Мішеля, нині дуже важлива фінансова, військова, гуманітарна підтримка України, заохочення держав ЄС до активізації їхніх операційних можливостей, а також санкційна політика проти Росії. Він також наголосив на важливості притягнення до відповідальності винних у злочинах, скоєних проти України та українців під час цієї війни.
Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн також позитивно відзначила прогрес, якого досягла Україна у виконанні семи рекомендацій Єврокомісії, та висловила сподівання на подальший швидкий рух уперед.
За результатами 24-го Саміту Україна-ЄС, Україна та ЄС підписали Спільну заяву. Цей документ фіксує подальші напрями співпраці, окреслює зобовʼязання та сфери спільної роботи.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини