Відбулося засідання з нагоди закриття проєкту Twinning для Антимонопольного комітету України

22 лютого 2023 року в онлайн-режимі відбулося засідання з нагоди закриття проєкту Twinning для Антимонопольного комітету України (далі – АМКУ) «Підтримка Антимонопольного комітету України у подальшому наближенні законодавчих, процедурних та правозастосовчих практик до стандартів ЄС у сфері практик антимонопольного контролю» (далі – Проєкт).

Проєкт впроваджувався АМКУ спільно з органами у сфері антимонопольного регулювання консорціуму держав-членів Європейського Союзу у складі Литви, Румунії та Німеччини.

Метою Проєкту було підвищення ефективності, прозорості та узгодженості антимонопольної політики України шляхом наближення національного антимонопольного законодавства до законодавства держав-членів Європейського Союзу відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

У вітальній промові керівник Проєкту від країни-бенефіціару Ольга Піщанська висловила подяку європейській стороні за ефективне співробітництво в рамках реалізації Проєкту. Разом з тим, керівник Проєкту зазначила щодо ґрунтовної підготовки проєкту Закону № 5431, який наразі розглядається в другому читанні. У своєму виступі Ольга Піщанська підкреслила важливу складову реалізації Проєкту, а саме посилення командотворення серед працівників АМКУ та обмін досвідом в розрізі організації навчальних лекцій щодо впровадження європейського законодавства для студентів університетів. «Проєкт став вагомим внеском та послідовним продовженням антимонопольної реформи в Україні», – зазначила керівник Проєкту.

У свою чергу, представник Представництва ЄС в Україні Панайотіс Стамуліс висловив слова підтримки та подяки партнерам Проєкту, зокрема наголосивши на успішності результатів Проєкту завдяки плідній співпраці впродовж його реалізації.

Разом з тим, заступник міністра економіки України Надія Бігун подякувала іноземним партнерам та представникам АМКУ за можливість ефективно співпрацювати в рамках реалізації антимонопольної політики. Надія Бігун також зауважила, що обмін провідним досвідом між партнерами Проєкту сприятиме подальшій відбудові економіки України шляхом впровадження європейських стандартів та розвитку ринків.

Голова Комітету ВРУ з питань бюджету Роксолана Підласа у своєму виступі підкреслила стратегічну важливість зазначеного Проєкту та наголосила, що попри необхідність реалізації ряду пріоритетних заходів та впровадження рекомендацій щодо подальших кроків, розроблених у ході реалізації Проєкту, законопроєкт № 5431 визначається важливим для реалізації антимонопольної реформи.

Крім того, Постійний радник Проєкту Шарунас Паярскас висловив подяку партнерам Проєкту за високу професійність та скоординоване співробітництво, спрямоване на досягнення обов’язкових результатів Проєкту.

З промовами також виступили керівник Проєкту від країни-партнера Шарунас Кесераускас, співкерівники Проєкту від країн-партнерів Конрад Ост та Космін Белакуренку, а також керівники компонентів Проєкту від АМКУ.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла консультант сектору координації Twinning відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Олена Гончарук.

 Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проєктів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини