Відбулося засідання з нагоди закриття проєкту Twinning для Національного банку України

 

 

 

21 березня 2023 року в онлайн-режимі відбулося засідання з нагоди закриття проєкту Twinning для Національного банку України «Посилення інституційної та регуляторної спроможності Національного банку України з метою імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» (далі – Проєкт), бенефіціаром якого виступає Національний банк України (далі – НБУ). 

Проєкт впроваджувався НБУ спільно з Національним банком Республіки Польща та Центральним банком Литовської Республіки.

Метою Проєкту було сприяння макроекономічній стабільності через підвищення інституційної спроможності НБУ, а також шляхом побудови надійної банківської та платіжної інфраструктури.

З вітальним словом до партнерів Проєкту звернулася Марта Кайтлі, перший заступник голови Національного банку Республіки Польща, яка висловила подяку за ефективне співробітництво в рамках реалізації Проєкту. Разом з тим, Марта Кайтлі зосередила увагу на успішності Проєкту, яку було досягнуто, незважаючи на труднощі в умовах COVID-19 та воєнного стану на території України. Окрему подяку перший заступник голови Національного банку висловила представникам НБУ за їх зусилля в реалізації проєкту Twinning.

У свою чергу, Сімонас Крепста, представник Ради Центрального банку Литовської Республіки, привітав учасників засідання та висловив слова підтримки та подяки партнерам Проєкту, зокрема акцентувавши увагу на результатах, досягнутих за рахунок потенціалу НБУ.

Разом з тим, Катерина Рожкова, перший заступник голови НБУ, подякувала представникам Національного банку Республіки Польща та Центрального банку Литовської Республіки за можливість ефективно співпрацювати в рамках реалізації Проєкту. Катерина Рожкова також зауважила, що обмін провідним досвідом між партнерами Проєкту сприятиме подальшій макроекономічній стабільності шляхом впровадження європейських стандартів.

Крім того, у своїх промовах керівники компонентів Проєкту окреслили основні досягнення за період імплементації проєкту Twinning. Зокрема, Роберт Клепач, представник Національного банку Республіки Польща та Андрій Поддєрьогін, представник НБУ, зазначили, що в рамках Компоненту 2 було розроблено модель миттєвих платежів, проведено 4 зустрічі, а також 2 експертні форуми з питань миттєвих платежів та здійснено навчальну поїздку до Національного банку Республіки Польща. Також, Гітауте Песецкайте-Кібіцкене, представник Центрального банку Литовської Республіки, та Максим Комаров, представник НБУ, зосередили увагу на моделі процесного планування та управління, яку було розроблено в рамках Компоненту 3.

З промовами також виступили керівник Проєкту від країни-партнера Павел Самецькі, молодший керівник Проєкту від країни-партнера Віле Урбонене та керівник Проєкту від країни-бенефіціара Володимир Кучин.

В свою чергу, учасники засідання висловили подяку партнерам Проєкту за високу професійність та скоординоване співробітництво, спрямоване на досягнення обов’язкових результатів Проєкту.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла завідувач сектору координації Twinning відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Олена Гончарук.

 

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проєктів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини