У НАДС відбулося перше засідання Координаційного штабу з впровадження Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»

Розробка підзаконних актів, методичних рекомендацій та роз’яснень, забезпечення професійного розвитку посадових осіб місцевого самоврядування та проведення масштабної інформаційної кампанії – такі ключові пріоритети реалізації Дорожньої карти впровадження Закону України №3077 «Про службу в органах місцевого самоврядування». Про це заявила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина під час першого засідання Координаційного штабу з впровадження Закону про службу в ОМС при НАДС. 

Серед основних питань порядку денного засідання – поточний стан виконання Дорожньої карти реалізації Закону №3077, бар'єри та виклики під час його імплементації, готовність органів місцевого самоврядування до впровадження Закону.

Під час заходу Голова Агентства розповіла, що низка проєктів підзаконних актів уже готові, частина ще в процесі розробки. Мова йде про Типове положення про службу управління персоналом в ОМС, Типовий порядок ведення та зберігання особових справ службовців місцевого самоврядування, Типовий порядок оцінювання результатів службової діяльності службовців місцевого самоврядування, Типовий порядок складання індивідуальної програми професійного розвитку службовця місцевого самоврядування, Типовий порядок стажування службовців місцевого самоврядування, Типовий порядок проведення конкурсу на зайняття посад службовців місцевого самоврядування, Типовий порядок формування і організації роботи з кадровим резервом. 

За словами Голови НАДС, не менш важливим є й професійний розвиток посадових осіб місцевого самоврядування в рамках реалізації Закону № 3077. Зокрема, мова йде про оновлення постанови КМУ “Про затвердження Положення про систему професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад”. Також передбачається розробка та впровадження типових програм підвищення кваліфікації для представників служб управління персоналом ОМС та посадових осіб місцевого самоврядування, в тому числі для вперше призначених або вперше обраних на виборну посаду.

З вітальними словами до учасників заходу звернулися Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови Верховної Ради України, Олена Шуляк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Віталій Безгін, Голова підкомітету з питань адміністративно територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

Зокрема, Олександр Корнієнко зауважив, що важливо обговорювати процес втілення Закону ще до його вступу в дію. Адже це можливість максимально ефективної його реалізації.

В свою чергу, Олена Шуляк назвала Закон №3077 наймасштабнішим в плані роботи, яку ще доведеться виконати, в контексті реформи місцевого самоврядування і євроінтеграції. За її словами, місцеве самоврядування має стати привабливим для амбітних людей, і цей Закон здатен створити такі умови.

Віталій Безгін наголосив на важливості навчання працівників ОМС, в тому числі із публічним залученням експертів проєктів та програм міжнародної технічної допомоги, які проводять навчання службовців.

До обговорення також долучилися Яна Брусенцова, фахівець з організації взаємодії між органами місцевого самоврядування Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), Володимир Купрій, експерт з питань громадського представництва Програми USAID DOBRE, Марина Лобова, в. о. заступника керівника відділу регіональних операцій, керівниця Регіонального офісу у Сумській області Програми «U-LEAD з Європою», Ірина Кара, експертка платформ «Управління людськими ресурсами», «Адмінпослуги та е-врядування» Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», Ігор Абрам'юк, директор з розвитку - заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Всеукраїнська асоціацій громад», Володимир Мягкоход, експерт Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», Сергій Левчук, Голова Секретаріату Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад». 

 

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини